Home ZanimljivostiFit Svet Zašto je pozitivan stav bitan u sportu

Zašto je pozitivan stav bitan u sportu

by Redakcija

Ozbiljni sportisti posvećuju sate treninzima, usavršavaju tehniku za svoj sport, vežbaju, vežbaju i vežbaju. I istina je da je fizički trening i urođeni talenat jednog sportistu mogu daleko odvesti. Ali još jedan nužan deo maksimiziranja sportskog potencijala je imati pozitivan stav.

Zašto je važan stav u sportu?

Ako ste sportista ili volite da se takmičite, razvijanje pozitivnog mentalnog stava može vam pomoći da steknete prednost. Emocije, srećne i tužne, mogu uticati na kognitivne funkcije, zajedno sa vašom fizičkom spremom i drugim faktorima. Kada negativnost vlada jer se recimo suočavate sa povredom ili vas trener kritikuje, može biti jako teško probuditi optimizam koji vam može pomoći da uspete. Ako želite svoje sportske performanse da podignete na viši nivo, probajte neke od ovih mentalnih strategija za preokretanje negativnosti i oslobađanje od samoograničavajućih uverenja.

Poboljšajte svoje raspoloženje.

Ako ste u stanju frustracije ili vas muči pesimistična perspektiva, možda ćete moći doneti promenu tako da se dovedete u bolje raspoloženje. Umesto da razmišljate o bilo kakvim problemima ili problemima koji vas muče – možda ste naišli na prepreku u treningu ili imate niz poraza – učinite nešto za šta znate da će vam podići raspoloženje, čak i ako vam se ne da.

Pustite neku motivacionu muziku

Provedite vreme sa vama dragim ljudima

Igrajte se sa svojom decom

Prošetajte do parka

Radite na svom hobiju

Bilo šta od ovoga može biti dovoljno da promenite raspoloženje – koje će vam promeniti razmišljanje.

 

Odmori se
Negativnost ne potiče uvek od nas samih. Često se nađemo duboko pogođeni groznim stvarima koje čujemo ili čitamo na televiziji i društvenim mrežama. Previše je lako dopustiti ovakvim stvarima da prodru u našu vlastitu psihu i nadvladaju naše mentalno i emocionalno stanje. Naravno, važno je biti u toku sa aktuelnim događajima, ali je jednako važno zaštititi se od predoziranja uznemirujućih sadržaja i informacija.

Kada god trebate emocionalno da se restartujete, a posebno pre napornog treninga ili takmičenja, uzmite pauzu ovakve vrste. Izbegavajte proveravanje ažuriranja na svom telefonu, raznih obaveštenja sa društvenih mreža i tome slično. Umesto toga pročitajte članak ili pogledajte dokumentarac o nekom istorijskom sportisti, događaju itd.

Odvojte vreme za sebe
Istraživanja sportske psihologije pokazauju da praktikovanje pozitivnog monologa može dosta poboljšati sportski učinak i performanse. Sportski psiholozi često objašnjavaju ovu vezu ukazujući na ideju da misli stvaraju uverenja, koja u daljoj etapi pokreću akcije.

Koristite pozitivan govor koji upućujete samom sebi
Pozitivan govor može imati mnogo različitih oblika. Za neke ljude su dovoljne određene fraze ili rečenice, čak par reči. Ovo je jedan efikasan način za upravljanje mislima i otklanjanje negativnosti koja može stati na put. Taj razgovor treba da sadrži bilo šta što vas inspiriše, poput:

Fokus da ja to mogu

Spreman sam za ovo

Istraživanja pokazuju da pozitivan samogovor pomaže u smanjenju problema i povećava samopouzdanje, samoefikasnost. Dosledno vežbanje pozitivnog samogovora dugoročno je efikasnije od kratkoročnog treninga, tako da je ova praksa vredna vaše dnevne rutine.

Pokušajte sa vizualizacijom

Slična strategija je korišćenje vežbi vizualizacije. To znači da zamislite scenario u kojem se takmičite i dobro vam ide. Upotrebite sva svoja čula, zamislite zvuk, navijanje publike, miris u vazduhu, kakav je osećaj tla pod nogama ili kakav je osećaj lopte u vašim rukama. Ima istine u ideji da ako možete misliti, možete to i učiniti, stoga koristite ovu mudrost kada se takmičite.

 

Pozitivan stav može pomoći sportistima da ostanu motivisani i izbegnu opterećenje, kako psihičko tako i fizičko. Iako bi moglo trebati vremena, truda i redovne prakse, pronalaženje načina da promenite loš stav u dobar može vam pomoći da date sve od sebe. U svoju rutinu dosledno uključite pozitivno samopouzdanje i izlazak iz negativnosti kako biste promenili svoj način razmišljanja.

 

Za sve saveta o vežbanju  ili o dijetetskim proizvodima, kao i sportskim suplementima za povećanje mišične maseili poboljšavanja imuniteta, obratite se stručnom timu Spartan Shop-a ili dodjite lično na adresu 17. Oktobra broj 17. 

 

Vežbanje održava funkcije mozga kako starite

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!