Home ZanimljivostiFit Svet Powerlifting ili Bodybuidling – Šta je bolje za vas

Powerlifting ili Bodybuidling – Šta je bolje za vas

by Redakcija

Powerlifting i bodybuidling su dve vrste sporta kod kojih je podrazumevan trening sa tegovima.

Dok je bodybuidling prvenstveno fokusiran na estetiku, rast mišića (hipertrofiju) i simetriju, namera powerliftinga je da dobijete maksimalno ponavljanje tj. maksimalno podizanje u čučnju, bench pressu i mrtvim dizanju.

Dok se bodybuidling i powerlifting mogu raditi za takmičenja, oni su takođe stilovi treninga koje svako može da prati da bi izgradio mišiće, povećao snagu i poboljšao kvalitet života. Saznajte više o osnovama oba stila treninga i potencijalnim prednostima i nedostacima, tako da možete odlučiti koji je metod treninga najbolji za vas.

Osnove powerliftinga

Powerlifting je stil treninga gde je vaš fokus da povećate težinu koju možete podići za tri osnovne vežbe: bench press, čučanj i mrtvo dizanje. Cilj je da se podigne maksimalna težina – a trening je dizajniran da podstakne povećanje snage kod ove tri vežbe tokom vremena.

Powerlifting je takmičarski sport, ali zainteresovani za ovaj stil treninga ne moraju da ima za cilj da se takmiče. Trening se izvodi sa skoro maksimalnim naporom, obično malim ponavljanjima, iako neki treninzi mogu imati imati manju težinu i veća ponavljanja dok radite na tehnici. Tehnika je od suštinskog značaja za poboljšanje težine koju možete da podignete.

Powerlifting je izazovan i težak oblik treninga. Nijedan od ovih aspekata nije negativan, ali ih vredi razmotriti jer ćete morati da date prioritet svojim treninzima u oporavku da biste se u potpunosti uključili u program powerliftinga. Teška složena dizanja koja su primarni fokus powerliftinga su veoma zahteva, i postoji veći rizik od povreda kada se konstantno guraju maksimalne kilaže. Međutim ovi isti izazovi su ono što čini powerlifting vrednim izborom za mnoge.

Složeni pokreti, uključujući tri glavne vežbe powerliftinga, su odlične vežbe za celo telo. Čučnjevi, mrtvo dizanje i bench press u velikoj meri ciljaju svaku mišićnu grupu vašeg tela. Pokreti i ponavljanja ovih vežbi dovode do funkcionalnijeg kretanja tokom svakodnevnih aktivnosti jer se prenose na ljude aktivnosti koje stalno obavljamo – guranje, pritiskanje, ustajanje itd.

Međutim, velike težine potrebne za powerlifting i složenost tehnika potrebnih za održavanje sigurnosti dok napredujete znače da powerlifting nije najbolji izbor za pojedince koji su novi u treningu opterećenja i tegova.

Osnove bodybuildinga

Bodybuidling je stil treninga koji ima za cilj povećanje veličine i simetrije mišića. Cilj je razviti specifičan fizički izgled. Takmičari u bodybuidlingu se procenuju na osnovu njihove veličine mišića i simetrije, zajedno sa drugim fizičkim atributima i tehnikama poziranja.

Takođe je popularno korišćenje treninga u stilu bodybuildinga za razvoj čiste mišićne mase i definiciju tela. Sport i kultura bodybuildinga su dobro uspostavljeni, a tehnike se razvijaju i primenjuju decenijama. Ovo čini vežbe bodybuildinga privlačnim za mnoge koji se nadaju da će dobiti mišićnu masu.

Za razliku od powerliftinga, trening bodybuildinga se fokusira na velike i male mišićne grupe, fokusirajući se na izolacione vežbe i složene pokrete. Izolacione vežbe su one koje ciljaju na specifične mišiće, a ne na veće mišićne grupe. Primer predstavljaju pregibi za biceps, ekstenzije za triceps, bočna podizanja, pokrete zadnjim ramenom i još nekoliko desetina drugih pokreta.

Bodybuilding takođe koristi mnoge tehnike ponavljanja i opsege setova koji se menjaju nedeljama i mesecima. Ove promene treninga nazivaju se mikrociklusima i mezociklusima, a brojem serija i ponavljanja se manipuliše kako bi se podstakle stalne adaptacije koje dovode do rasta mišića. Obično povećanje težine koju podižete da biste videli nastavak rast mišića.

Osim treninga, bodybuilding je takođe veoma fokusiran na ishranu. Specifični planovi ishrane su često povezani sa programom treninga. To uključuje ishranu sa visokim sadržajem proteina, brojanje maktronutrijenata, suplementaciju i prilagođavanje kalorija kako bi se dobili mišići ili izgubili telesne masti.

Bodybuilding se može programirati na mnogo načina, a početnici će najbolje raditi sa manje treninga, polako povećavajući intenzitet tokom vremena. Ovo ga čini odličnim načinom za dobijanje mišića zbog strukture i raznovrsnosti pokreta koji su tipično uključeni u programe bodybuildinga.

Kombinacija složenog i izolacionog rada pomaže da se osigura da ćete trenirati male i velike mišićne partije, fokusirajući se na simetriju, što smanjuje rizik od mišićne neravnoteže. Osnovne vežbe su popularne za složene i izolacione vežbe bodybuildinga, a takođe su funkcionalni pokreti koji poboljšavaju svakodnevni život i performanse. Iako je odlična stvar za izgradnju snage i mišića uz poboljšanje tela, bodybuilding može biti i negativan ukoliko postanete opsednuti svojim izgledom. Kultura bodybuildinga je dobro poznata po tome što dovodi do pogrešne percepije kako telo treba izgledati i poremećaja u ishrani.

Šta je najbolje za vas?

Ako pokušavate da odlučite između powerliftina i bodybuildinga, prvo je važno da shvatite da su ovi stilovi treninga veoma različiti. Ako je vaš primarni cilj da dobijete snagu u tri glavne vežbe, powerlifting može biti idealan, posebno ako planirate da se takmičite. Ako želite da izgradite mišićnu masu i simetriju mišića, bodybuilding bi bio odličan izbor.

Pojednostavljenja verzija bodybuildinga koja se fokusira i na povećanje snage i na rast mišića, sa različitim ciklusima programa tokom cele godine, dobar je kompromis. Osim ako ne planirate da se takmičite u bodybuildingu, možete zauzeti opušteniji pristup svom treningu nego što je tipično za takmičare, posebno kada je u pitanju uključivanje strategija za gubitak masti i ishrane, koje mogu biti ekstremne do tačke kada postaju nezdrave.

Saveti za bezbednost

Kod powerliftinga i bodybuildinga, toplo se preporučuje da potražite savet trenera ili specijaliste za određeni stil treninga koji vas zanima. Na taj način imate dobro razumevanje kako da izvodite pokrete uključene u vaš program. Veoma teško i vrlo često dizanje tegova može dovesti do pretreniranosti, prekomernih povreda, naprezanja, problema sa zglobovima i povećanog rizika od teških povreda.

 

Ukolikovam je potrebna stručna pomoć ili savet o dijetetskim proizvodima, njihovoj primeni, ukoliko želite da nabacite mišićnu masu, sagorite masti ili poboljšate imunitet, slobodno se obratite stručnom timu Spartan Shop-a ili dodjite lično na adresi 17. Oktobra broj 17. 

Prednosti i mane vegetarijanske ishrane

Obaveznih 5 stvari kojih se morate pridržavati ako želite sebi da produžite život

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!