Home ZanimljivostiFit Svet Vežbanje održava funkcije mozga kako starite

Vežbanje održava funkcije mozga kako starite

by Redakcija

Ključni faktori

Održavanje rutine vežbanja kako starite može biti veoma bitna kada je reč o zdravlju moždanih funkcija

Čini se da je jedan aspekt koji pomaže u radu mozga kontrola nad odabirom vežbi, što vam može pomoći da ostanete dosledni i motivisani.

Vežbanje pomaže mozgu na više načina, uključujući poboljšani protok krvi.

Osim što nudi niz fizičkih benefita tokom starenja, vežbanje takođe može zaštititi od blagih kognitivnih oštećenja, prema nedavnom istraživanju.

Istraživači su unajmili 105 muškaraca i žena u starosnoj dobi od 70 do 77 godina i podelili ih u 3 grupe. Prva grupa je izvodila vežbe pod nadzorom trenera dva puta nedeljno sa intervalima visokog intenziteta pri 90% visine otkucaja srca. Druga grupa je radila trening umerenog intenziteta sa 70% visine otkucaja srca. Treća, kontrolna grupa obavljala je najmanje 30 minuta dnevne aktivnosti, ali niskim intenzitetom i nije joj meren broj otkucaja srca.

Volumen mozga, sive mase kao i kardiorespiratorna funkcija izmereni su nakon jedne, tri i pet godina vežbanja.

Nagađamo da je više vremena provedenog pri vežbanju koju je pojedinac obavljao bolje za zdravlje mozga. Kardiorespiratorna kondicija značajno se povećala za sve tri grupe tokom prve godine. Što se tiče moždanih promena, oni koji su ušli u istraživanje sa višim nivoima kondicije videli su manji gubitak moždanog tkiva tokom godina, ali čak i oni koji su tek počeli vežbati stekli su određeni stepen poboljšanog radnog pamćenja.

Postojao je jedan glavni aspekt poboljšanja koji nije bio povezan sa brzinom otkucaja srca ili debljine moždane kore. Radilo se o tome da su učesnici osećali veću kontrolu nad svojim odlukama. Oni koji su mogli da biraju svoju aktivnost, gde će vežbati i hoće li vežbati sami ili sa prijateljem imali su povoljnije rezultate.

Na temelju toga, vidimo da je više vremena provedenog imajući neku vrstu aktivnosti koju je pojedinac izabrao ključno za bolje zdravlje mozga.

Ta vrsta kontrole može biti deo održavanja redovne fitnes rutine, jer može dovesti do većeg užitka u vežbanju. Recimo, jedno istraživanje primećuje da oko 50% učesnika koji krenu neki trening program odustane u prvih 6 meseci, ali da oni koji osećaju pozitivne emocije obično imaju znatno viši nivo pridržavanja programa.

 

Zašto trening pomaže mozgu

Brojni su razlozi zbog kojih fizička aktivnost utiče na mozak.

Sedeći način života povećava rizik od kognitivnih problema jer nemate optimalnu cirkulaciju u delovima mozga koji su povezani sa funkcijama poput pamćenja. Aerobno vežbanje pomaže kod vaskularnog sistema, što znači da poboljšava protok krvi i funkciju, a to uključuje i mozak.

Konstatuje se da vežbanje takođe može podstaknuti rast novih veza u mozgu, kao i smanjiti upale u celom telu. Obe igraju ulogu u smanjenju rizika za zdravlje mozga povezanih sa starenjem.

Studija u preventivnoj medicini otkrila je da je kognitivni pad gotovo dvostruko češći kod odraslih koji su neaktivni, za razliku od onih koji imaju neki vid fizičke aktivnosti. Povezanost je toliko jaka da su istraživači preporučili fizičku aktivnost kao opšte priznatu meru za smanjenje demencije i Alchajmerove bolesti.

Postoje brojna istraživanja koja pokazuju da su trening izdržljivosti i trening snage korisni za starije osobe, oni koji tek počinju vežbati bi se mogli osećati manje opterećeni spoznajom da je svako kretanje korisno. U svojim informacijama o starijim osobama i zdravlju mozga, Centar za kontrolu i prevenciju bolesti predlaže aktivnosti kao što su ples, hodanje, lagana šetnja, radovi u dvorištu i korišćenje stepenica umesto lifta.

Kako biste nastavili sa povećanjem fizičke aktivnosti i pronalaženjem novih načina svake nedelje, preporučuje se vođenje jednostavnog dnevnika dnevnih aktivnosti.

Šta ovo znači za vas?

Kako starite, održavanje redovne fitnes rutine može biti važan način zaštite mozga, pokazuje nedavna studija. Ova nova studija doprinosi bogatstvu istraživanja koja sugerišu da je veza između vežbanja i mozga jaka. Osim toga, nikad nije kasno početi sa vežbanjem.

 

 

Za sve saveta o vežbanju  ili o dijetetskim proizvodima, kao i sportskim suplementima za povećanje mišične maseili poboljšavanja imuniteta, obratite se stručnom timu Spartan Shop-a ili dodjite lično na adresu 17. Oktobra broj 17. 

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!