Home ZanimljivostiFit Svet Proteinski doručak kao osnova

Proteinski doručak kao osnova

by Redakcija

Bez obzira imate li vremena da doručak spremate kod kuće ili ipak praktikujete van kuće, uključivanje proteina u vaš jutarnji obrok donosi niz prednosti. Osim činjenice da u kombinaciji sa ugljenimhidratima, mastima i vlaknima, obrok koji uključuje proteine može pomoći da se duže osećate sitima, uz stabilniji šećer u krvi. Vaše telo koristi proteine za izgradnju svih tkiva kao što su kosa, koža, mišići, organi i hemoglobin u krvi. Ishrana koja sadrži dovoljno proteina u kombinaciji sa ugljenim hidratima, mastima i vlaknima ima mnoge prednosti, uključujući i kontrolisan nivo energije. Određeni proteini takođe održavaju postojeću mišićnu masu.

Konzumacija optimalne količine proteina je veći izaziv ako ne jedete puno količinski za doručak. Ali unos dobre porcije proteina ujutru može povećati šanse da ih konzumirate dovoljno tokom čitavog dana.

Trebalo bi ravnomerno rasporediti unos proteina tokom dana, ako je moguće da budu uključeni u svaki obrok. Sa ravnomernim unosom proteina, možete osećati veću sitost tokom dana. Ovu preporuku podržavaju i druga istraživanja koja se odnose na povećanje mišićnog rasta.

Istraživanje proteina za doručak pokazalo je da konzumacija oko 35 grama proteina dovodi do smanjenja hormona gladi i povećanja sitosti ako se uporedi doručak koji sadrži samo 13 grama proteina.

Visokoproteinska hrana za doručak

Doručak koji uključuje proteine može imati različite oblike. Iako većina ljudi razmišlja o mesu kada pomisli na proteine, postoje mnoge druge namirnice koje daju dozu proteina, bez obzira da li preferirate za doručak slana, slatka ili biljna jela.

Dok se proteinima često pridaje puno pažnje, još uvek je važno konzumirati ostale makronutritijente, ugljene hidrate i masti. Ugljenihidrati pružaju šećere i vlakna i predstavljaju osnovni izvor goriva za naše telo, dok masti pomažu u apsorbciji mikronutrijenata, usporavaju varenje za veću sitost obroka i pomažu vašoj hrani da ima bolji ukus.

Ne zaboravite da se fokusirate na unos raznovrsnog voća i povrća uz doručak kako biste poboljšali kvalitetnu ishranu i bili sigurni da unosite dovoljno vitamina, minerala i antioksidanasa.

 

Hrana za doručak ne mora biti tradicionalna. Postoje i načini serviranja hrane sa visokim udelom belančevina sa izvorima ugljenih hidrata i masti kako bi se povećao sadržaj belančevina dok se sprema vaš tipični doručak. Tofu, koji se obično jede za ručak ili večeru, može se spremiti slično kao i jaj za visokoproteinsko jelo biljnog porekla i poslužiti uz pecivo od celog zrna.

Whey protein ili proteinski napitak, kao što je surutka može pružiti prikladno povećanje proteina dnevnom unosu. Probajte spremiti zobenu kašu, voćne smutije sa mericom čistog whey proteina.

Mnogo je načina kako unositi proteine za doručak, bez obzira na to da li volite slano ili slatko. Ako jedete biljnu hranu, budite kreativni sa svojim izvorima proteina, konzumirajući ih na razne načine kako biste osigurali unos svih esencijalnih aminokiselina.

 

Pitajte nas sve što ste uvek želeli u vezi treninga, ishrane ili suplementacije – dugogodišnje iskustvo i više od 10 godina rada stoje Vam na raspolaganju. Spartan Shop, 17. Oktobra broj 17 Smederevo

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!