Home InfoKultura Koncert Stefana Milenkovića i okrestra Kamerata Novi Sad u Smederevu

Koncert Stefana Milenkovića i okrestra Kamerata Novi Sad u Smederevu

by Redakcija

Renomirani violinista Stefan Milenković održaće 11. januara sa orkestrom „Kamerata Novi Sad“ božićni koncert u velikoj dvorani Centra za kulturu Smederevo, sa početkom u 20 sati.

Stefan Milenković ima plodnu karijeru međunarodno traženog soliste i recitaliste, obeleženu dugotrajnošću, profesionalizmom i kreativnošću. Svoju karijeru započeo je veoma mlad. Nastupao je pred američkim predsednikom Ronaldom Reganom na božićnom koncertu u Vašingtonu, sa 10 godina. Sledeće godine je svirao pred Mihailom Gorbačovom u Beogradu. Sa 14 godina svirao je za papu Jovana Pavla II, a sa 16 godina Milenković je održao svoj 1000. koncert u Montereju u Meksiku. Do 17 godina bio je pobednik Međunarodnog takmičenja mladih koncertnih umetnika (SAD), kao i dobitnik nagrade na Međunarodnom takmičenju violina u Indijanapolisu (SAD), takmičenju kraljice Elizabete (Belgija), takmičenju violina u Hanoveru (Nemačka), takmičenju Tibor Varga (Švajcarska), Takmičenju Rodolfo Lipicer (Italija), takmičenju Paganini (Italija ), takmičenje Ludvig Špor (Nemačka) i takmičenje Jehudi Menuhin (Engleska).
Kao jedan od najistaknutijih violinista svoje generacije, Milenković se pojavljivao u više navrata u nekim od najslavnijih svetskih mesta kao što su Karnegi Hol , Njujork (SAD), Kenedi centar , Vašington (SAD), Kadogan Hol, London (Velika Britanija ), Santori Hol , Tokio (Japan), kao i italijanskim pozorištima La Feniče (Venecija) San Karlo (Napulj) i Petručeli (Bari). Njegovi brojni nastupi sa orkestrom uključuju Simfonijski orkestar Indijanapolisa, Berlinski simfonijski orkestar, Kamerni orkestar Orfej, Kamerni simfonijski orkestar Aspena, Helsinšku filharmoniju, Simfonijski orkestar NDR Radiofilharmonije Hanovera, Orkestar Radio Francuske, Orkestar Boljšoj teatra, Nacionalni orkestar Belgije, Meksičku državnu simfoniju, Simofnijski orkestar Sao Paula, Simfonijski orkestar Melburna i Kvinslenda , a nastupao je pod dirigentskom palicom ser Nevila Merinera, Lorina Mazela, Vladimira Fedosejeva i Danijela Orena.

Milenkovićeva sezona 2019-2020 uključuje izdavanje Betovenova i Bruhovih violinskih koncerata, snimljenih sa Simfonijskim orkestrom Radio-televizije Slovenije i dirigentom Vladimirom Kulenovićem, kao i nastupe sa orkestrom Nju Džersi festivala (SAD), Rokford Simfonijom (SAD), italijanskim orkestrima kao što su orkestar Hajdn Bolcana i Trenta, Orchestra dei Pomeriggi Musicali, L’Orchestra della Fondazione Teatro Lirico Giuseppe Verdi di Trieste.Orchestra Filarmonica del Teatro Comunale di Bologna. Orchestra Filarmonica Marchigiana, Orchestra Camera di Perugia,uz redovne nastupe na resitalu sa pijanistom Rohanom De Silvom i Vladimirom Miloševićem. Nedavni nastupi uključuju saradnju sa Simfonijskim orkestrom Jute (SAD), Praškim simfonijskim orkestrom (Češka ), Simfonijskim orkestrom Grand Rapidsa (SAD), Simfonijskim orkestrom Oklahoma Sitija (SAD), Simfonijskim orkestrom Milana Đuzepe Verdi (Italija) i Slovenačkom filharmonijom (Slovenija). Za 2020-21, Milenković je takođe prihvatio ulogu umetničkog direktora muzičkog festivala “Nei Suoni dei Luoghi”u Italiji.

Kao muzičar širokih stilskih interesovanja, Milenković je nastupio sa petostrukim nominovanim za Gremi rok bendom Gorillaz u Apolo teatru u Harlemu, Njujork. Kritički hvaljen nastup prikazan je uživo na MTV-u. Nedavne saradnje uključuju nastupe sa lutistom nominovanim za nagradu Gremi Edinom Karamazovim, kao i muzičko partnerstvo sa gitaristom Vlatkom Stefanovskim i njegovim triom, gde je Milenković istraživao carstvo improvizacije i akustično-električne violine.
Duboko posvećen međunarodnim humanitarnim ciljevima, Milenković je 2002. godine za svoje humanitarne aktivnosti dobio nagradu Lifting Up the World With Oneness Heart, koju mu je uručio guru Šri Činmoj. Takođe je učestvovao na brojnim gala koncertima pod pokroviteljstvom Uneska u Parizu sa umetnicima kao što su Plasido Domingo, Lorin Mazel, Aleksis Vajsenberg i Sir Jehudi Menuhin, a bio je aktivan i kao prvi dečji ambasador početkom 90-ih.
Milenkovićeva diskografija obuhvata četiri komercijalna izdanja italijanske izdavačke kuće Dynamic, uključujući kompletne sonate i partite J.S. Baha za solo violinu , kompletnu muziku za solo violinu – Nikolo Paganini 24 Capricci, N. Paganini Recital i N. Paganini. In cuor piu non mi sento Objavio je i brojne snimke za jugoslovensku izdavačku kuću PGP . Milenkovićevo nedavno izdanje uključuje prvi disk sa muzičkim festivalom u Mančesteru, sa klavirskim triom i klavirskim kvintetom Vitorija Đaninija.

Čvrsto posvećen pedagoškom radu više od dve decenije, Milenković je predavao u saradnji sa Isakom Perlmanom na Džulijard školi u Njujorku, Njujork, i Perlman Music,programu, kao i bio vanredni profesor violine na Univerzitetu Ilinois u Urbana-Šampejnu Milenković je i dalje najmlađi diplomac Muzičke akademije u Beogradu, Srbija, magistarske studije je završio sa 19 godina, a završio je program strukovnih studija na Džulijard školi u Njujorku, pod mentorstvom gospođe Doroti Delej. Trenutno je umetnički direktor nove koncertne sale u Novom Sadu, Srbija, kao i vanredni profesor violine na Univerzitetu u Novom Sadu.

Milenković svira na violini Đovani Batista Gvadanini.
Kamerata Novi Sad, doskora Kamerata Akademika Novi Sad, osnovan je 1988. godine u okviru Akademije Umetnosti u Novom Sadu. U prvoj etapi svog delovanja, pod umetničkim rukovodstvom violončeliste Ištvana Varge, važio je za jedan od najboljih orkestara na prostoru bivše Jugoslavije. Orkestar je redovno nastupao u svim većima gradovima regiona i na festivalima poput NOMUSA, BEMUSA, Ohridskog leta, Međunarodne tribine kompozitora, Grad-teatar Budva. Ostvarena su uspešna gostovanja u Nemačkoj i Holandiji kao i veliki broj trajnih radijskih i televizijskih snimaka. Orkestar sa uspehom deluje do kraja 1999. godine kada, na žalost, zbog situacije u zemlji prestaje da postoji.
Krajem 2007. ponovo violončelista, ovoga puta Marko Miletić okuplja orkestar sa idejom da nastavi tradiciju koju je započeo Varga. Orkestar čine najbolji mladi muzičari Akademije umetnosti – profesori, asistenti, docenti i najtalentovaniji studenti. Izvodeći na koncertima najlepša i najzahtevnija dela klasičnog repertoara među kojima uvek i dela domaćih kompozitora, Kamerata beleži brojne uspehe nastupajući s uglednim solistima i dirigentima kao što su: Stefan Milenković, Roman Simović, Žerar Kose, Vendi Vorner, Dragan Đorđević, Imre Kalman, Boštijan Lipovšek, Ištvan Varga, Filip Grinberg, Laura Levai Aksin, Irena Josifoska, Andreas Otensamer, Darko Butorac, Nebojša Živković, Ksenija Janković i drugi. Orkestar je odigrao veoma bitnu ulogu u kampanji Novog Sada za dobijanje titule Evropske Prestonice Kulture i jedan je od najaktivnijih u promociji grada kroz različite programe koje Fondacija Novi Sad 2022 organizuje.

Cena ulaznice je 1500 dinara.

 

 

 

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!