Home ZanimljivostiFit Svet Prednosti i mane vegetarijanske ishrane

Prednosti i mane vegetarijanske ishrane

by Redakcija

Mnogi ljudi prihvataju vegetarijansku ishranu u nastojanju da poboljšaju svoje zdravlje ili smanje rizik od bolesti. Svakako, dobrobiti biljne ishrane su dobro istražene i potvrđene. Ali nisu sve namirnice u vegetarijanskoj ishrani hranljive.

You Might Be Interested In

Vrsta hrane koju odaberete da uključite u svoj plan obroka (i one koje odlučite da izbegavate) čine veliku razliku u prednostima koje dobijate. Manje je verovatno da će vegetarijanska ishrana ishrana puna prerađene hrane doneti zdravstvene koristi od ishrane pune hranljivog voća, povrća, mahunarki i žitarica.

Dok razmišljate o usvajanju ovog plana ishrane, razmotrite sve prednosti i nedostatke vegetarijanske dijete da biste bili sigurni da je to pravi plan ishrane za vas.

Prednosti

  • Smanjen rizik od bolesti
  • Može povećati dugovečnost
  • Povećana raznovrsnost hrane
  • Poboljšana kontrola težine
  • Nudi potpunu ishranu
  • Smanjeni troškovi hrane
  • Prijateljski uticaj na životnu sredinu
  • Etički tretman životinja

Mane

  • Mogući nedostaci hranljivih materija
  • Manji izbor hrane
  • Smanjenja sitost
  • Nije uvek zdravo
  • Izloženost hemikalijama

Postoji mnogo različitih vrsta vegetarijanske ishrane. Najčešći je latko-ovo vegetarijanac, ili neko ko izbegava meso, živinu i morske plodove, ali konzumira mlečne proizvode i jaja.
Ovo-vegetarijanci jedu jaja, ali izbegavaju mlečne proizvode, meso i morske plodove. Lakto-vegetarijanci konzumiraju mlečne proizvode, ali izbegavaju jaja, meso i morske plodove. Sve ovo može pružiti razne prednosti.

Na zdravoj vegetarijanskoj ishrani, podstičemo vas da konzumirate integralne žitarice, mahunarke, voće, povrće, orašaste plodove i semenke – hranu koja nedostaje u ishrani mnogih ljudi koji slede tradicionalniji plan ishrane. Ove biljne namirnice obezbeđuju vašem telu važne vitamine i minerale koji poboljšavaju vaše zdravlje i smanjuju rizik od mnogih hroničnih bolesti.

Postoje brojne studije koje istražuju vezu između vegetarijanske ishrane i dugovečnosti. Neka istraživanja su otkrila da oni koji se pridržavaju zdrave biljne dijete žive duže od onih koji jedu meso.
Velika studija objavljena 2014. godine otkrila je da vegetarijanci imaju 12% manje šanse da umru od svih uzroka zajedno u poređenju sa nevegetarijancima.

Biljna ishrana je često povezana sa gubitkom težine. Studije su pokazale da oni koji prate vegetarijansku ishranu obično unose manje kalorija od ishrane za svejede. Istraživači su takođe otkrili da će najrestriktivnija varijacija – veganska ishrana – takođe verovatno imati najmanji unos kalorija.
Široki pregled dokaza objavljen 2017. godine otkrio je da su ishrana zasnovana na biljnom principu efikasno sredstvo u upravljanju i prevenciji prekomerne težine i gojaznosti.

Sa druge strane, iako vegetarijanska ishrana ima dosta prednosti, postoje stvari koje ne smemo zanemariti. Postoje ključni hranljjivi sastojci koji se generalno nalaze u životinjskoj hrani, a koji možda nedostaju u vegetarijanskoj ishrani ako ne uključujemo širok spektar namirnica.

Cink – Studije su pokazale da iako je unos cinka kod vegetarijanaca manji, njihova tela se prilagođavaju nižim nivoima kroz povećanu apsorbciju i zadržavanje minerala. Dobro isplanirana ishrana može obezbediti adekvatan unos cinka kroz biljne izvore kao što su cela zrna, tofu, mahunarke, orasi i semenke, obogaćene žitarice za doručak i mlečni proizvodi.

Vitamin B-12 – ili kobalamin, nalazi se u govedini, jetri, ribi, školjkama, piletini i drugim izvorima mesa – hrani koja se ne konzumira kod vegetarijanske ishrane. Ali jaja sadrže vitamin B12, kao i neke obogaćene žitarice za doručak i mlečne proizvode. Istraživači su takođe otkrili da suplementacija može biti potrebna ljudima koji prate vegetarijansku ili vegansku ishranu.

Vitamin D – Neki naučnici i zdravstveni stručnjaci su izrazili zabrinutost zbog nivoa vitamina D kod vegana i vegetarijanaca. Vitamin D se prirodno nalazi u ribi, ulju riblje jetre i žumancima. Ali većina našeg vitamina D dolazi od izlaganja sunčevoj svetlosti. Dva odlična vegetarijanska izvora vitamina D su maitake pečurke i portobelo pečurke. Obogaćeno mleko od orašastih plodova i obogaćeni proizvodi od žitarica mogu pomoći da povećate unos vitamina D tokom zimskih meseci.

Kalcijum – Vegetarijanci koji ne konzumiraju mlečne proizvode možda će morati pažljivo da planiraju obroke kako bi dobili dovoljno kalcijuma. Ali zeleno lisnato povrće, beli pasulj, mahunarke, semenke susama i neko sušeno voće su bogati hranljivim materijama. Mnoga orašasta mleka i vrste soka od pomorandže takođe su obogaćeni kalcijumom.

Omega 3 – Na kraju, vegetarijanska ishrana može imati nedostatak omega 3 masnih kiselina. Ali semenke soje, bundeve, lana ili čia i orasi su dobri izvori omega 3. Važno je čitati deklaracije o ishrani i birati hranu koja sadrži ključne vitamine i minerali kako bi se izbegli nedostaci u ishrani.

 

Ukolikovam je potrebna stručna pomoć ili savet o dijetetskim proizvodima, njihovoj primeni, ukoliko želite da nabacite mišićnu masu, sagorite masti ili poboljšate imunitet, slobodno se obratite stručnom timu Spartan Shop-a ili dodjite lično na adresi 17. Oktobra broj 17. 

 

Obaveznih 5 stvari kojih se morate pridržavati ako želite sebi da produžite život

Slične vesti

1 comment

Gordana 21.12.2022 - 14:42

Istina je da su ovo benefiti i mane po nas, ali nemojte zaboraviti da je ovo cesto izbor baziran na empatiji prema drugima

Reply

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!