Home ZanimljivostiFit Svet Obaveznih 5 stvari kojih se morate pridržavati ako želite sebi da produžite život

Obaveznih 5 stvari kojih se morate pridržavati ako želite sebi da produžite život

Želite da živite duže? Pridržavajte se ovih 5 stvari

by Redakcija

Ako želimo da generišemo dovoljno motivacije za stvaranje održivih promena, moramo da imamo jasne ciljeve i razumemo kako i zašto naše navike ispunjavaju te ciljeve. Na taj način, kada se pojave teški trenuci (a oni se uvek dešavaju), naša dublja motivacija i plan nas i dalje drže na pravom putu.

Ako je vaš cilj da živite duži i zdravijim životom, nova studija koju je sproveo Harvard, Škola javnog zdravlja izlaže 5 praksi.

 

5 faktora niskog rizika su sledeći:

  1. Izbegavajte pušenje. Nizak rizik je definisan kao pojam kod ljudi koji nikada nisu pušili.
  1. Održavajte zdravu telesnu težinu. Nizak rizik se definiše kao indeks telesne mase u rasponu od 18,5 do 24,9.
    BMI (Body Mass Index) je odnos težine i visine koji iako nesavršen, nudi brzu i laku procenu statusa težine.
  1. Redovno vežbajte. Nizak rizik se definiše kao vežbanje umerenog ili snažnog intenziteta u trajanju od 30 ili više minuta dnevno.
  1. Konzumirajte umerene količine alkohola. Nizak rizik se definiše kao pola do jedno piće dnevno za osobe ženskog pola i pola do dva pića dnevno za osobe muškog pola.
  1. Unosite zdrave namirnice. Nizak rizik se definiše kao ishrana sa visokim unosom povrća, voća, orašastih plodova, celih žitarica; polinezasićenih masnih kiselina i dugolančanih omega-3 masnih kiselina, i niskim unosom crvenog i prerađenog mesa, napitaka zaslađenih šećerom, trans mastima.

Počnite tako što ćete pošteno sagledati situaciju i proceniti sebe u svakoj od ovih pet kategorija.
Na primer, ne pušite, redovno vežbate, ali pijete više od dva pića dnevno, vaš BMI je povišen i vaša ishrana nije uvek zdrava.

Ili ste malo rizični za sve, ali vežbate samo dva dana u nedelji. Budite super konkretni. Obratite pažnju na to gde vam ide dobro, a gde se zaista borite.

Kada dobijete predstavu o tome gde se nalazite, izaberite samo jednu oblast na koju želite da se fokusirate i jednu promenu koju želite da napravite u njoj.

Uobičajeno je da uskočimo i pokušamo da sve popravimo odjednom, ali uspeh obično nastaje postavljanjem malih, jasno definisanih ciljeva i postizanjem jednog po jednog.

– Ako vas zanima poboljšanje ishrane, počnite sa dodavanjem više povrća i voća u dnevnu ishranu.

– Ako vam je vežbanje prioritet, dodajte jednu 30-minutnu vežbu svom režimu da biste se približili dnevnoj rutini.

– Ako je gubitak težine vaš fokus, razmislite o smanjenju unosa kalorija za 250 do 500 kalorija dnevno.

Pratite svoje rezultate na nedeljnom nivou, kako biste ostali odgovorni i dosledni svom cilju.

Kada se pojave prepreke na putu, podsetite se zašto to radite.

Preduzimate korake da stvorite navike koje bi mogle da dovedu do dužeg, zdravijeg života. Taj fokus je važan kao deo pri postizanju ciljeva.

 

Ukolikovam je potrebna stručna pomoć ili savet o dijetetskim proizvodima, njihovoj primeni, ukoliko želite da nabacite mišićnu masu, sagorite masti ili poboljšate imunitet, slobodno se obratite stručnom timu Spartan Shop-a ili dodjite lično na adresi 17. Oktobra broj 17. 

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!