Home InfoDruštvo Grad ne da pare za spomenik Despotu Đurđu Brankoviću, ništa ni ove godine od spomenika osnivaču Smedereva

Grad ne da pare za spomenik Despotu Đurđu Brankoviću, ništa ni ove godine od spomenika osnivaču Smedereva

by Redakcija

Od podizanja  spomenika despotu Đurđu Brankoviću ove godine, po svoj prilici, nema ništa, jer gradska vlast ne da novac za izgradnju obeležja u čast osnivača Smedereva. Naime, u budžetu za 2023. godinu nisu planirani novci za to, iako je najavljeno da će spomenik biti podignut do kraja ove godine.

Dešavanja u gradskoj kući apsolutno su van domaša smerevske javnosti. Kako se dele novci i šta su prioriteti- znaju samo oni koji drže vlast, dok oni oko njih drže jezik za zubima. Tako su odluke Gradskog veća, koje predstavlja zapravo malu lokalnu vladu, bolje čuvane od zavere vitezova Okruglog stola. Osim, što su vitezovi bili hrabri.

Kako saznaje SDCafe, Gradsko veće Smedereva upravo je odgovorno za to što spomenika Brankoviću ove godine skoro sigurno neće biti. Iako je gradonačelnik Jovan Beč predlagao da se u gradskoj kasi namene sredstva za ovo, Gradsko veće predlog je glat odbilo. Pare su, verovatno, potrebnije za nešto drugo, njima važnije.

Podsetimo, sproveden je konkurs za idejno rešenje, javili su se umetnici, žiri doneo  odluku da usvoji rad profesora Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, Zdravka Joksimovića. Takođe, najavljeno je da će spomenik i poslednjem vladaru na srpskom srednjovekovnom prestolu biti  podignut na centralnom gradskom trgu, neposredno na ulazu u pešačku zonu, Ulicu kralja Petra, i da licem bude okrenut ka Hramu Svetog Đorđa

Ovo je drugi put da se pokreće procedura podizanja spomenika. Prva je bila pre četiri  godine nakon peticije građana. Formirana je komisija za izbor rešenja, ali svoj posao nikada nije obavila.

I umesto da konačno bude ispravljena viševekovna nepravda prema Đurđu Brankoviću bez kojeg ne bi bilo ni današnjeg Smedereva, sada mu se ovakvim ponašanjem čini nova.

Despot Đurađ Branković (1375-1456) jedan je od najtragičnijih i nepravedno zapostavljenih srpskih vladara. Podigao je Smederevsku tvrđavu u periodu od 1428-1439. godine kao upravno, vojno, privredno, kulturno i crkveno sedište Despotovine.

Raspisan konkurs za izgled spomenika Đurađu Brankoviću u Smederevu

Još se čeka na idejno rešenje spomenika Đurđu Brankoviću u Smederevu

Javna tribina i izložba radova na konkursu za izradu spomenika despotu Đurđu Brankoviću

Održana tribina povodom sprovedenog konkursa za izradu spomenika despotu Đurđu Brankoviću

 

Slične vesti

2 comments

smederevac 02.02.2023 - 18:31

Gospodi odbornicima i clanovima Veca koji ocito nisu sposobni da vode ovaj Grad bolje bi bilo da se odreknu ne male apanaze i od tog novca se podigne pomenuti spomenik …Ovaj narod je duzan da to uradi ….Ili ce to biti jos jedna godina koju su pojeli skakavci ,budzet potrosen a da nista nije uradjeno u nekada lepom gradu a sada ruini na obali Dunava …

Reply
Plavi + 05.02.2023 - 11:25

Negativna odluka je morala da se donese kao takva! „Ima li Smederevaca u Smederevu?“- treba se upitati, kao što je bivši ambasador Rusije A. V. Konuzin, pitao -„Ima li Srba u Srbiji?“. Pa, kako poštovani čitaoci da odluka bude pozitivna, kad u Gradskom veću i nema pravih Smederevaca, a pogledajte sastav i Skupštine grada – slična svar! A, svi znaju da se k**če, kako eto, žive u gradu koji je u dva navrata bio prestonica Srbije, zahvaljujući i „tom“ Đurđu Brankoviću.
Pozdravaljam odluku o idejnom rešenju i izbor lokacije za postavljanje veličanstveng spomenika!

Reply

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!