Sastojci:
1 jaje
50ml ulja
1 kašika ekstrakta vanile
1 kašika vanilinog šećera
2 kašike šećera
300ml mleka
50ml vode
120g brašna
4-5 punih kašika gorkog kakao praha
1 prašak za pecivo
Priprema:
Prvo sam mikserom umutila jaje i ulje pa dodala ekstrakt vanile, vanilin
šećer i šećer. Zatim sam smanjila brzinu miksera i dodala sam mleko i
vodu. U odvojenoj činiji sam zajedno prosejala kakao, brašno i prašak za
pecivo pa postepeno dodavala tečnim sastojcima sve vreme muteći. Ukoliko
vam je ipak ostalo grudvica, procedite smesu kroz cediljku za čaj. Na
dobro zagrejanom i blago nauljenom teflonskom tiganju pecite palačinke po
1/2 minuta sa jedne strane i desetak sekundi sa druge. Ja to zapravo radim
ovako: na tiganj sipam smesu i rasporedim je ravnomerno tako što blago
okrećem tiganj dok polako sipam smesu. Stavim na ringlu i sačekam da
površina promeni izgled. Okrenem palačinku i držim tako 5-10 sekundi pa
sklonim iz tiganja. Tako ponovim sa svim palačinkama.
*Važna napomena: ispečene palačinke ređajte jednu preko druge na tanjiru
ali pokrivene plastičnom ili aluminijumskom folijom da se ne bi sušile i
hladile.
Filujte palačinke čime god hoćete. Mi smo ih jeli sa običnim šećerom jer
tako najviše dođe do izražaja čokoladni ukus i sa džemom od kajsija u
kombinaciji sa bananom i listićima badema.