Home ZanimljivostiPutovanja Mračno i jezivo podzemlje Pariza

Mračno i jezivo podzemlje Pariza

by redakcija

Ispod Pariza – grada svetlosti, mode i šopinga, grada kulture i umetnosti, Luvra, Notr Dama i Ajfelovog tornja, grada ljubavi, snova i romanse – krije se mracno i jezivo podzemlje ispunjeno milionima ljudskih kostiju – Pariške katakombe.

 

Oko 20 metara ispod površine Pariza krije se zamršeni niz tunela koji su u vreme Rimskog Carstva bili kamenolomi na periferiji tadašnjeg Pariza. Kako se krecnjak vadio iz tunela kamenoloma (rudnika), grad je rastao, sve dok se eventualno nije toliko proširio da su se gradevine pocele graditi i iznad samih tunela. Danas se veruje da su ovi tuneli ukupno dugacki oko 300 km, a vecina je još uvek ostala neistražena.

Mracni i napušteni lavirint tunela je dovoljno jeziv sam po sebi, ali ono što ga cini još bizarnijim je oko 6 -7 miliona posmrtnih ostataka koji su u njima smešteni u 18. veku.

Pariz je vec u kasnim 1700-tim bio velik i naseljen grad. A kako je broj stanovnika konstantno rastao, tako su i slobodne parcele nestajale – jedna po jedna – sve dok se konacno nije stiglo do gradskih grobalja koja su svakako postala pretrpana i nehigijenska. U naporu da se dobiju nove vredne nekretnine, i da se grad oslobodi od opasnosti po zdravlje stanovnika, parižani su iskopali sve grobove.

1786. godine otkopani su grobovi skoro svakog preminulog stanovnika Pariza, a nakon dve godine napornog rada, svi su premešteni u tunele napuštenog kamenoloma, danas poznate kao katakombe, odnosno kosturnice. Kasnije, neke kosti su iskorišcene i za gradnju krajnje jezivih zidova i struktura u katakombama.

Zbog svoje starosti, ogroman deo kamenoloma nije deo ''službenih katakombi'' jer se smatra nesigurnim. Ipak, velicina i dužina tunela ne specava lopove, umetnike i radoznalu javnost da redovno ulazi u opasni lavitrint.

U 1980-im osnovo se cak i poseban pokret koji je imao za cilj da istraži napuštene tunele. Nakon što su otkrili tajnu bioskopsku salu u jednom od tunela, Patrik Alk, fotograf koji je bio deo ekspedicije rekao je da je ovo otkrice ''bilo sramota, ali ne i kraj sveta.'' U tunelima postoje desetine drugih tajnih sastajališta, ''Vi nemate pojma šta se dolje krije'', dodao je Alk.

Danas je organizovana poseta katakombama dozvoljena, a u njih se nikada ne pušta više od 200 ljudi. Tura traje oko 45 minuta i pokriva oko 2 km katakombi.

Izvor: Zanimljive Informacije

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!