Home Recepti Pileća krilca – asian style

Pileća krilca – asian style

by redakcija

Sastojci:

8-10 pilećih krilaca
50 ml soja sosa
2 kašika ribljeg sosa (fish sauce)

Glazura:

120 ml bistre pileće supe
1 i po kašika soja sosa
1 kašika ribljeg sosa (fish sauce)
3 kašike šećera
1 kašika slatko-ljutog sosa
1 kašika susamovog ulja
1/4 kašičice kineseke mešavine začina (5spice)
50 ml belog sirćeta
1 i po kašika gustina + malo vode
prepečeni susam i mladi luk za serviranje

Priprema:

Za početak krilca odvojite oštrim nožem u zglobu tako da dobijete dva dela. Dobro ih operite i stavite u činiju. Prelijte sa 50 ml soja sosa i kašikom ribljeg sosa. Dobro izmešajte i ostavite da se mariniraju na sobnoj temperaturi 30 minuta.

U voku zagrejte ulja toliko da bude dovoljno za jako duboko prženje, litar će biti dovoljan (i manje ako koristite neku drugu posudu za prženje). I ne brinite se, 10 pilećih krilaca nema sposobnost da upije ceo litar ulja i nećete svo to ulje sipati u sebe – ispržićete krilca i baciti ulje ☺ Ukoliko nemate vok, koristite bilo kakvu dublju šerpu koju inače koristite za prženje.  Dok se ulje greje vi ubrusima osušite krilca iz marinade i ređajte ih na suv tanjir.

Stavljajte jedno po jedno krilce u vrelo ulje. Neka komadi mesa imaju prostora da dišu, nemojte pretrpati vok. Za krilca normalne veličine, potrebno je 15 minuta prženja. Izvadite pržena krilca na ubrus pa ispržite ostatak na isti način. Za to vreme, pripremite glazuru tako što ćete pomešati sve sastojke osim gustina u posebnoj činiji. Gustin razmutite sa malo vode u odvojenoj posudi.

Kada su sva krilca gotova, izvadite ih na ubrus. Prospite ulje iz voka, operite vok vodom, prebrišite ubrusima i vratite na ringlu. Ukoliko ne koristite vok, ovo možete uraditi u bilo kojoj drugoj šerpi. Dobro zagrejte vok/šerpu pa u nju ubacite pomešane sastojke za glazuru. Pustite da provri pa ulijte razmućeni gustin. Kuvajte, sve vreme mešajući dok ne dobijete potpuno gustu glazuru – nekoliko minuta. Sada dodajte pržena krilca i kuvajte još nekoliko minuta mešajući da se glazura svuda ravnomerno rasporedi.

Služite posuto prepečenim susamom i kolutićima mladog luka! Umažite se kao što do sada nikada niste ♥

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!