Home Recepti Sarmice od zelja

Sarmice od zelja

by redakcija

 

You Might Be Interested In
Sastojci:
 
10 velikih listova zelja (2 veze)
300g mlevene junetine
1 glavica crnog luka
1 šargarepa
1 komadić celera
2 kašike pirinča
so, biber i peršun po ukusu
maslinovo ulje
1 čen belog luka
 
za prelivanje:
 
3 jaja
1 kašika kiselog mleka
2 kašike mleka
+kiselo mleko za serviranje
 
Priprema:
 
Listove zelja operite pa postavite u dublju posudu. Prelijte vrelom vodom, ulijte 1 kašiku sirćeta i pospite sa malo soli. Poklopite i ostavite 5-6 minuta da listovi omekšaju. Pirinač prelijte vrelom vodom i ostavite da stoji do korišćenja. Na malo maslinovog ulja izdinstajte sitno seckan crni luk i izrendanu šargarepu sa celerom, dinstajte dok povrće ne omekša pa dodajte meso. Uz povremeno mešanje i dodavanje vruće vode dinstajte dok meso ne bude barem do pola kuvano. Procedite pirinač pa dodajte dinstanom mesu i nastavite sa dinstanjem još nekoliko minuta. Posolite, pobiberite, začinite svežim peršunom i sitno seckanim belim lukom pa ostavite sa strane. Rernu zagrejte na 180 stepeni. Omekšalim listovima zelja uklonite zadebljalu peteljku pa na naličje stavite jednu kašiku spremnog fila. Preklopite levu i desnu stranu lista ka sredini pa umotajte sarmicu. Tako uradite sa preostalim listovima i filom. Ređajte gotove sarmice u blago nauljenu posudu za pečenje. Poklopite pa pecite u zagrejanoj rerni oko 40 miuta ili dok ne ispari skoro sva voda. Jaja izmutite sa malo soli, kiselim mlekom i običnim mlekom pa zalijte sarmu i vratite u rernu. Pecite dok jaja fino ne porumene. Gotove sarmice obavezno služite uz kiselo mleko – ne postoji bolji dodatak.
Prijatno!
 
 

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!