Sastojci:
Testo:
210g mekog brašna + ekstra za mešenje
1 kašika šećera
prstohvat soli
1/2 kesice suvog kvasca (oko 5-6g)
40g putera
80ml mleka
1 jaje
Nadev:
1/2 kesice pudinga od vanile (20g) + 2 kašike šećera + 250ml mleka
70g putera
20g smeđeg šećera
50g meda
80g seckanih oraha
50g smeđeg šećera + 20 g belog šećera + 1/2 kašičice mlevenog cimeta
listići badema (može i ne mora), polovine oraha ili seckani orasi
šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Puter za testo otopite pa ohladite na sobnu temperaturu. Zatim ga umutite sa jajetom i mlekom. U odvojenoj činiji pomešajte sve suve sastojke pa ih sjedinite sa mešavinom jajeta, putera i mleka. Mešajte varjačom dokle možete pa onda uz dodavanje brašna mesite testo oko 10 minuta. Ostavite testo da odmori 5-10 minuta, pa ga prebacite u blago nauljenu posudu i zatvorite plastičnom folijom. Ostavite na toplom da se testo udvostruči.
Dok testo narasta pripremite nadev. Puding skuvajte prema uputstvu sa kesice pa ga ostavite u plitkoj plastičnoj posudi da se ohladi (da ubrzate hlađenje možete tu posudu staviti u veću posudu sa hladnom vodom). Zatim puter penasto umutite sa šećerom i na kraju dodajte med i seckane orahe.
Kada ste dobro sjedinili sve sastojke, nadev je gotov pa ga sada pomešajte sa ohlađenim pudingom. U odvojenoj posudi pomešajte 50g smeđeg i 20g belog šećera sa 1/2 kašičice cimeta.
Naraslo testo stavite na pobrašnjenu radnu površinu pa oklagijom razvucite na pravougaonik debljine oko 5-7 mm. Nadev od pudinga i oraha rasporedite ravnomerno preko cele površine ali ne do kraja (vidite na slici dole).
Zatim, pospite mešavinom šećera i cimeta (ostavite 1-2 kašike za kasnije). Uvijte u rolat, pa oštrim nožem secite kriške oko 3-4 cm debele. Mogu biti i tanje i deblje, kako vam drago.
Sečenim delom na dole poređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje, pospite ostatkom mešavine šećera i cimeta, sa komadićima ili listićima badema ili komadićima oraha ili polovinama oraha. Ostavite pužiće da stoje 15-20 minuta i uključite rernu na 170 stepeni. Pecite pužiće 20 minuta pa ih prohlađene pospite šećerom u prahu.
Prijatno!
http://www.milinkuvar.com/