Home Recepti Pogača(pita) sa pečurkama

Pogača(pita) sa pečurkama

redakcija

Sastojci:
600g šampinjona
2 čena belog luka
so, biber
sveži peršun ili origano, ili bilo koji začin koji volite da kombinujete
sa pečurkama
malo maslinovog ulja za dinstanje
2-3 kašike ribanog parmezana
Testo:
400g brašna
paket svežeg kvasca
1 kašika šećera
1 kašičica soli
150ml mlake vode
1 jaje
90g putera
susam i jedno jaje za premazivanje

Priprema:
U velikoj posudi pomešajte brašno i so. Puter otopite pa ostavite da se malo ohladi. Kvasac izmrvite pa pomešajte sa vodom i šećerom, ostavite da odstoji 5-6 minuta pa sipajte u činiju sa brašnom, zajedno sa jajetom i rastopljenim a rashlađđenim puterom. Sve zajedno mešajte pa rukama zamesite meko i elastično testo. Pokrijte čistom kuhinjskom krpom pa ostavite da odstoji 30 minuta. Rernu uključite na 200 stepeni i pripremite okrugli kalup prečnika 28cm. Šampinjone operite pa isecite na listiće. Malo maslinovog ulja zagrejte u dubokom tiganju pa u vrelo ulje ubacite isečene šampinjone. U početku stalno mešajte dok pečurke ne puste vodu. Kada puste vodu, nastavite sa dinstanjem dok voda ne ispari. Kada je sva voda isparila, začinite čenom belog luka, solju, biberom i začinom po želji (u mom slučaju origano).
Gotov nadev ostavite sa strane dok razvučete testo. Dakle, testo podelite na dva dela. Jedan deo testa razvucite oklagijom na debljinu od 5mm i tako razvučeno položite u kalup tako da krajevi vire iz
kalupa. U tako razvučeno testo stavite pečurke pa ih ravnomerno rasporedite i pospite ribanim parmezanom.  Razvucite preostalo testo na krug veličine unutrašnjeg obima tepsije debljine 5mm. Ostaće vam malo
testa pa njega možete iskoristiti za pogaču bez ičega, samo ga premesite, dlanovima malo razvucite u krug i pecite 15 minuta na istoj temperaturi. 

Elem, razvučeno testo sada stavite preko nadeva u kalupu i premažite umućenim jajetom. Pitu zatvorite krajevima donje kore koje ste ostavili da idu preko oboda kalupa. Možete i njih skratiti ako su vam predugi pa
ostatak testa spojiti sa ostacima testa koje ste razvlačili za gornju koru. Kada ste zatvorili pitu, pospite je preprženim susamom i pecite 20 minuta u zagrejanoj rerni. Ukoliko ne želite da vam ostane višak testa,
korristite veći kalup za pečenje pogače.
Ispečenu pitu pokrijte vlažnom kuhinjskom krpom, neka tako odmori oko 5 minuta pa sklonite krpu i služite pitu.

Prijatno!
http://www.milinkuvar.com/

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!