Home InfoHronika Pomozimo Janji: Za operaciju u Istanbulu potrebno 53.000 dolara

Pomozimo Janji: Za operaciju u Istanbulu potrebno 53.000 dolara

by redakcija

Sedmogodišnja Janja Stamenković ima šansu da poraste, da prigrli život, da iskusi sve njegove izazove i nagrade. Ali, cena te šanse iznosi 53.000 dolara. Toliko košta operacija tumora na hipofizi u Turskoj, a Janjini roditelji nemaju novca da to plate.

Sa samo sedam godina, Janja se tri puta borila za život.

Imala je četiri godine kada je majka primetila da ne vidi. Posle ispitivanja, utvrđena je dijagnoza koja je zahtevala hitnu operaciju kako bi joj se spasao život.

– Janja je prvi put operisana u Dečjoj klinici u Tiršovoj u aprilu 2011. godine. Posle četvoročasovne operacije, sa hipofize je uklonjen benigni tumor veličine 50x50x50 mm. Kao posledica zahvata, Janja je izgubila vid, moć govora i hodanja, kao i pokretanja leve strane tela – priseća se majka Nataša.

Uz pomoć fizikalne terapije, Janja se, srećom, oporavila, ali je radost Stamenkovića uminula ubrzo.

Nakon šest meseci, na magnetnoj rezonanci otkriven je recidiv tumora. Zbog prirode tumora i mesta na kome se nalazi, kao jedino rešenje nametnuo se hirurški zahvat u Turskoj.

– Zahvaljujući neprocenjivoj pomoći prijatelja i humanih ljudi, Janji je u oktobru prošle godine, u zahvatu koji je trajao skoro šest časova, na klinici u Istanbulu tumor izvađen manje invanzivnom metodom, kroz nos, a oporavak je bio bez posledica. Nesnosne glavobolje su prestale, Janji se povratio apetit, u izvesnoj meri i vid, a njene motoričke sposobnosti napredovale su iz dana u dan – priča otac Saša.

Svi su mislili da je to kraj borbi, ali nade su se nedavno ponovo srušile. Tumor se opet pojavio, a devojčica ponovo ne vidi, ne hoda, a prognoze nisu ohrabrujuće ukoliko se tumor ne ukloni.

– Potrebna je nova, radikalna operacija u što kraćem roku na klinici u Turskoj, zbog prirode tumora. Ovih dana dobili smo predračun za intervenciju i troškove bolničkog lečenja koji iznose 53.488 dolara. To je za nas nedostižno – kaže majka Nataša.

Janjina dijagnoza ne nalazi se na listi onih čije lečenje u inostranstvu finansira Republički fond zdravstvenog osiguranja. 

Porodica Stamenković kaže da je operacija moguća u Srbiji, ali uz veliku opasnost da Janja potpuno ostane bez vida, dok tehnologija zahvata u inostranstvu daje veće šanse za oporavak. Zbog toga je pokrenuta akcija prikupljanja novca za operaciju, a njeni roditelji mole sve koji mogu da pomognu.

Janja ne ide u školu, ali se pohvalila da ima učiteljicu Sandru koja je uči kod kuće. Recituje pesmicu koju je naučila od plišanog mede na baterije. Pogleda dugo prikovanog za igračku, ne razume zašto ljudi oko nje često plaču, a nju teraju da se smeje. Osmehivaće se kad progleda i prohoda…

POMAŽU OČEVE KOLEGE

Stamenkovići, osim Janje, imaju stariju kćerku. Otac Saša je muzičar i akvarista, izdržava porodicu, dok je majka, inače frizerka, morala da napusti posao kako bi bila uz Janju.

Prethodna Janjina operacija koštala je 38.000 dolara, a najviše su pomogli Sašine kolege, kolekcionari egzotičnih ribica širom Balkana, kao i princ Vladimir Karađorđević.

ZA POMOĆ JANJI STAMENKOVIĆ
Dinarski račun Komercijalna banka žiro-račun broj 205-9011004634114-30 Stamenković Saša.
Devizni račun: KOBBRSBG KOMERCIJALNA BANKA AD BEOGRAD SVETOG SAVE 14 11000 BELGRADE,REPUBLIC OF SERBIA RS35205903101844817915 JANJA STAMENKOVIC J. RASKOVICA 4 SMEDEREVO, REPUBLIC OF SERBIA.

Za sve informacije i dokumentaciju možete se obratiti Janjinim roditeljima na telefone 063/833-65-49, 065/600-29-63 i 026/655-313 i na fejsbuk strani www.facebook.com/groups/janjastamenkovic

J.Ilić

Izvor: Večernje novosti

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!