Sastojci:
1 pile od oko 1,5kg
4 veće glavice belog luka
3-4 grančice svežeg bosiljka
50g putera
2 limuna
120ml maslinovog ulja
1 kašika senfa od celog zrna slačice
2 kašike pesta od bosiljka
2 kašike meda
3 kašičice soli
1 kašika kapara
+30ml neutralne pavlake (opciono)
Priprema:
Rernu zagrejte na 200 stepeni a pleh obložite papirom za pečenje. Pile presecite po sredini belog mesa, pa ga raširite da dobijete oblik leptira i dlanovima malo pritisnite po belom mesu i batacima da se hrskavice između kostiju opuste. Stavite rašireno pile na pleh kožom na gore. Belom luku isecite vrhove pa ga poređajte na pleh, grančice bosiljka takođe poređajte na pleh (jednu možete da stavite i ispod pileta) i maslac isecite na komadiće pa ih pobacajte po plehu. U teglu iscedite sok od dva limuna (oceđenu koru stavite u pleh sa piletom), ulijte maslinovo ulje, med, senf, pesto od bosiljka i so; zatvorite teglu i snažno promućkajte da se sastojci sjedine. Prelijte marinadu preko pileta pa pospite kašikom kapara.