Home Ko je ko Milan Ranković

Milan Ranković

by Redakcija

Milan Ranković je rođen u Smederevu, 20. januara 1986. godine, gde je završio osnovu školu. U Beogradu je 2005. godine završio srednju Školu za dizajn Beograd, smer industrijski dizajn i dizajn enterijera. Iste godine upisuje studije na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, na smeru industrijski dizajn. Studije uspešno završava 2010. godine i stiče akademsko zvanje diplomirani industrijski dizajner.

Po završetku studija, započinje profesionalnu karijeru radom u oblasti industrijske proizvodnje, na poslovima dizajera prozvoda. Od 2013. godine, započinje rad u Centru za kulturu Smederevu, na poslovima urednika likovnog programa.

Paralelno s radom u Centru, Milan je angažovan u radu više udruženja u kulturi, ali i posvećen samostalnom umetničkom radu. Pored bavljenja dizajnom, Milan Ranković se aktivno bavi likovnom umetnošću, naročito na području slikarstva i dramskom umetnošću, kao glumac i u oblasti organizaciono-scenske delatnosti.

Organizovao je i učestovao u relizaciji većeg broja programa Udruženja likovnih i primenjenih umetnika UL-AZ Smederevo i Udruženja Kreativni haos Smederevo.

Među brojnim nagradama u oblasti industrijskog dizajna, ističemo drugo mesto na konkursu Ekologičan dizajn (2011. godine), koji su organizovali kompanija Tigar i magazin Kuća stil, za projekat Češalj i prvo mesto na konkursu Coca-Cola Dizajnspiracija (2017. godine), u kategoriji dizajn nameštaja za pojekat klupa za bašte kafića od medijapana i pleksiglasa.

Njegov projekat solarnog kofera ušao je u užu selekciju na konkursu nemačke kompanije Schott ceran i bio je izložen na Sajmu dizajne 2017. godine u Londonu.

Rankoviću je septembra 2018. godine, dodeljena i prestižna evropska nagrada za prvo mesto na 13. Bijenalu dizajna Trieste Contemporane, za pobednički rad S-case, solarni kofer na kome može da se sprema hrana, pri čemu je predviđeno da isti bude izrađen od razgradivih, prirodnih materijala i ima za cilj održivost energije. Nagrada je dodeljena u okrviru izložbe radova u Trstu, u Italiji.

Sledeće 2019. godine dobija prestižnumeđunarodnu nagradu za drugo mesto, koje deli sa još dva učesnika na 8th Roca International Design Contest u Barseloni, Španiji za rad MULTIX, multifunkcionalni pisoar za javne objekte.

2021 godine u aprilu Ranković osvaja 3 meseto na međubnarodnom dizajn konkursu MUSE DESWIGN AWARD 2021 u New York-u USA , za rad 19-CLINER, multifunkcionalan uređaj za dezifenciju ruku, stvaranja zaštitnih rukavica povodm pandemije KOVIDA 19.

 

SDCafe.rs : Industrijski dizajn nije baš popularna i masovna grana dizajna, otkud baš to kod tebe?

Istina je da to nije baš popularna grana u dizajnu. Ali ta ljubav se desila veoma rano, u sedmom razredu osnovne škole. Za to je „kriva“ Ljiljana Ilić Petrović, moja tadašnja razredna koja mi je predavala likovnu kulturu. Voleo sam da crtam, ona je to primetila i pokrenula zbog mene i dodatnu nastavu. U razgovoru sa mnom dala mi je predlog da probam da upišem Školu za dizajn u Beogradu. U početku nisam znao tačno koji ću smer da upišem, ali sam samo hteo da crtam i to mi je bilo najbitnije. Kroz pripreme koje mi je držala Ljilja došli smo do zaključka da treba da upišem industrijski dizajn, što sam i uradio. Od tada do sada to mi je velika ljubav koja me vodi koz život.

SDCafe.rs: Šta je prvo što si osmislio i dizajnirao?

Teško pitanje, iskren da budem… Treba da se prisetim… Mnogo smo stvari radili u školi… Mislim da je u pitanju univerzalni rukohvat.

SDCafe.rs: Odakle crpiš inspiraciju?

To je najlepši deo u stvaranju nekog dela tj. proizvoda-dizajna. Najviše crpim inspiraciju u prirodi. Mi nismo ni svesni šta nam sve priroda pruža. Bila to ispiracija u biljkama ili životinjama uvek je korisna i neiscrpna. Ponekad tražim inspiraciju i u nekim umetničkim delima starih majstora.

SDCafe.rs: Dobitnik si mnogih međunarodnih prestižnih nagrada, koja ti je omiljena?

Uvek je najdraža poslednja nagrada. Iako je osvojeno treće mesto ona mi je baš draga jer je konkurencija bila ogromna. Draga mi je i jer je prva osvojena nagrada van Evrope.

SDCafe.rs: Da li je neki tvoj proizvod doživeo masovnu proizvodnju?

Jeste, i imam ih više. Hajde da izdvojim par njih. Imam odličnu saradnju sa lokalnom mlekarom JTL Zlatiborac iz Mihajlovca. Sa njom sarađujem i danas. Usled raširene upotreba prozivoda te mlekare, mnogi naši sugrađani su se sreli sa mojim dizajnom. Proizvode koje bih naveo su još i komadi nakita firme MYL Berlin iz Berlina. Preko 15 mojih različitih dizajna za tu firmu je realizovano, a sa njima i dalje sarađujem.SDCafe.rs: Imaš li nekog ko je uzor, primer, idol….

Naravno da ih imam. Kada sam bio mlađi, među našim dizajnerima uzor mi je bio Marko Luković koji je postao poznat kada je još kao student Industrijskog dizajna osvojio prvu nagradu na Pežoovom dizajn konkursu. Kasnije, kada sam ja bio student na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, Marko mi je bio asistent na predmetu industrijski dizajn. A od svetskih „faca“ su mi ova dva dizajnera najdraža- Ros Lovergrov i Luiđi Kolani.

SDCafe.rs: Na čemu trenutno radiš?

Trenutno radim na jednom dizajn konkursu koji je raspisala kompanija Roka iz Barselone. To je konkurs na kome sam pre 3 godine osvojio 2. mesto koga sam delio sa još dva učesnika. Oni bijenalno raspisuju konkurse pa hoću ponovo da se okušam. Radim multifunkcionalni toalet koji se sastoji od ogledala, wc šolje i lavaboa. U realizaciji bi bio napravljen od nerđajućeg čelika, i imao bi primenu u zatvorskim ćelijama.

SDCafe.rs: Pored dizajna voliš i druge grane umetnosti, šta te još privlači?

Pored dizajna druga velika ljubav mi je pozorište. Član sam od 2013. godine pozorišne trupe Kreativni haos. Igrao sam u nekoliko pozorišnih predstava i uradio nekoliko dizajn plakata za predstave. Izdvojio bih predstavu Doktor Nušić u kojoj sam igrao ulogu ujka Blagoja. Premijeru smo imali u pretfestivalkom programu Nušićevih dana u Centru za kulturu Smederevo.

SDCafe.rs: Kako vidiš kulturno, umetničko i estetsko stanje današnjeg Smedereva?

U poslednje vreme je malo zatajilo sa kvalitetom kulture u Smederevu, ali mislim da Smederevo i nije loše sa izborom kulturnih dešavanja u odnosu na ostale veće gradove. Činjenica je da treba da se poboljša kvalitet dešavanja, kao i da ne bi bilo loše da ih ima više.

SDCafe.rs: Šta najviše voliš u Smederevu?

Jos jedno teško pitanje.
Volim mnogo stvari u Smederevu.. . Ali, hajde da izdvojim Dunav. Smederevo je prelep grad.

SDCafe.rs: Šta te najviše nervira u Smederevu?

Neodgovornost i nestručnost ljudi.

SDCafe.rs: Šta bi ti promenio prvo u Smederevu, da možeš?

Da ljudi u gradu više imaju osećaja i razumevanja za umetnike u Smederevu. Da im pomognu i stvore bolje uslove za njihov rad. Da budu svesni da gajenje umetnika i njihove umetnosti povećavaju bogatstvo grada. Da li bi Barselona bila ista Barselona da nije imala najvećeg svetskog arhitektu Gaudija i sva njegova dela… Trebalo bi malo da se zapitaju…

SDCafe.rs: Da li često posećuješ naš portal, šta misliš o SDCafe-u?

Redovno.
Jedno od preostalih svetionika informisanja u Smederevu.
SdCafe ima tradiciju.


Foto: privatna arhiva

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!