Home Recepti Ledeni terin od kafe, bele čokolade i malina

Ledeni terin od kafe, bele čokolade i malina

redakcija

Sastojci:

2 kašičice mlevene espreso ili instant kafe
300ml mleka
4 žumanceta
4 belanceta – čvrsto umućena i podeljena na 2 dela
50g šećera u prahu
2 kašičice gustina
200ml slatke pavlake
150g bele čokolade
sveže ili smrznute maline

Priprema:

Kalup veličine 21x11x7cm obložite plastičnom folijom i ostavite u friz na 30 minuta da se ohladi. Kafu stavite u manju posudu a 100ml mleka zagrejte do ključanja pa njime prelijte kafu.
Na pari izmutite žumanca, šećer u prahu i gustin – kuvajte dok masa ne postane ujednačena, gusta i fino glatka. Ulijte ostatak mleka i slatku pavlaku pa nastavite sa kuvanjem na pari uz stalno mešanje dok se masa ne zgusne. Sklonite sa vatre pa podelite na dva jednaka dela. U jedan deo procedite mleko sa kafom (kroz najgušću cediljku), dobro promešajte i ohladite.
Za ubrzavanje procesa posudu sa smesom stavite u sudoperu i pustite jak mlaz hladne vode. Ne u posudu sa smesom, naravno, već pored. Za još ekstremnije ubrzavanje, mešajte smesu sve vreme dok je u sudoperi 🙂 Za nekoliko minuta ćete imati skoro pa ledenu kremu 🙂 U ohlađenu kremu umešajte dva umućena belanca, pa kremu ulijte u smrznuti kalup i stavite u friz na 15-ak minuta, tek da se krem stegne po ivicama.
U međuvremenu, u drugi deo krema izlomite belu čokoladu pa mešajte dok se čokolada ne otopi. Ako je potrebno, vratite na toplu ringlu.
Ponovite hlađenje u sudoperi i sa ovom kremom, dodajte 2 umućena belanca pa ulijte po sredini u blago smrznut krem od kafe pa pospite malinama i vratite u friz na nekoliko sati da se fino smrzne.
Ohlađenu poslasticu izvadite iz kalupa tako što ćete je prevrnuti na tanjir, uklonite plastičnu foliju pa secite na kriške kao tortu.

Prijatno! Vaša Mila!

http://www.milinkuvar.com/

0 komentara
0

Slične vesti