480
Potrebni sastojci:
– Oko 600g belog krompira
– 30g putera
– 50g slanine
– 3-4 kašike maslinovog ulja
– 2 kašičice suvog ruzmarina
– 1 glavica crnog luka,
– 2 čena belog luka
– so i biber po želji
Priprema:
Krompir oljuštite, isperite, secite na tanke ploške pa stavljajte u čistu kuhinjsku krpu da se osuše. Za to vreme na teflonu propržite slaninu sečenu na sitne štapiće dok ne pusti svu masnoću.
Kada je slanina gotova, izvadite je na papirni ubrus a masnoću koja je ostala dodajte puter i maslnivo ulje. Pržite krompir iz dva ili tri puta, u zavisnosti od veličine tiganja. Pripremite šerpu sa vrelom vodom na koju ćete da stavite staklenu činiju ili keramičku posudu a u kojoj ćete odložiti ispržene ture krompira, da drži toplotu. Kada ste završili sa krompirićima, u isti tiganj dodajte sitno sečene crni i beli luk pa pržite dok lepo ne porumeni. Dodajte ispržen luk u krompir, dodajte i slaninicu pa ruzmarin i na kraju po želji pobiberite i posolite ako je potrebno.
Kažu da je ovako pripremljen krompir odličan uz zelenu salatu 🙂