Home ZanimljivostiPoznati Potvrđeno da je pronađen skelet Richarda III

Potvrđeno da je pronađen skelet Richarda III

redakcija

 

Naučnici kažu da ostaci u Leicesteru pripadaju engleskom kralju, čime je riješena misterija duga 500 godina.
 
Britanski naučnici su, nakon dužih istraživanja, potvrdili da skelet, koji je pronađen ispod jednog parkinga u engleskom gradu Leicester, pripada Richardu III.
 
Istraživači sa Univerziteta Leicester rekli su da je "van svake sumnje" da je skelet koji je pronađen prošle godine kraljev.
 
Richard III je poginuo u bici kod Boswortha 1485. godine.
 
Osteolog Jo Appleby rekao je u ponedjeljak da je istraživanje na kostima dokazalo da se radi o Richardu III, a i DNK nalazi se poklapaju s uzorcima uzetim od daljih živih rođaka.
 
Tim arheologa sa Univerziteta Leicester je u septembru 2012. godine saopćio da su kosti nađene na mjestu gde je u 15. stoljeću bila Crkva sivih fratara u Leicesteru.
 
Detektivski posao
 
Richard III je bio na vlasti između 1483. i 1485. godine, u vrijeme Ratova ruža – građanskog rata koji se vodio oko engleskog prijestola.
 
Smrću Richarda III završava se vladavina dinastije York i na prijesto dolazi dinastija Tudor.
 
Opisujući kako je tim istraživača otkrio da skelet zaista pripada Richardu Trećem, Al Jazeerin reporter Tim Friend je kazao: "Bio je to zadivljujući historijski detektivski posao."
 
"Lokalni historičari su vjerovali da bi skelet još uvijek mogao biti tamo, pa su počeli s iskopavanjem prije godinu dana. Koristili su sve moderne tehnike, uključujući forenziku, DNA i druge tehnike, kako bi utvrdili identitet skeleta."
 
"Postojale su spekulacije da su njegovi neprijatelji bacili tijelo u rijeku, ili da je zaista spaljeno. Oni su našli oštečenu lubanju i kralježnicu, što je pomoglo odrediti kojom vrstom oružja i kada su povrede nanesene. Dakle, sada će Richard III biti pokopan u katedrali u Leicesteru", izvijestio je Friend.

Izvor: Al Jazeera

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!