458
Sastojci:
2 velika fileta soma
2 manja čenea belog luka
oko 50ml maslinovog ulja + 2 kašike za salatu + 2 kašike za preliv
1 komad prepečnog tost hleba
so, biber
zelena salata
1 kašika sitno seckanog crvenog luka
sok od pola limuna + 1 kašika za preliv
2 kašike posnog majoneza
1/2 kašičice suve mirođije
Priprema:
Filete odmrznuti pa staviti na čistu kuhinjsku krpu da se višak tečnosti dobro ocedi. Prepečen hleb izmrviti prstima ili staviti u električnu seckalicu pa blendirati dok se dobiju fine mrvice. Dobijene mrvice preručiti u posudu pa preliti sa 50ml maslinovog ulja. Dodati izgnječen beli luk pa začiniti i solju i biberom.
Dobro promešati pa time preliti oceđene filete. Ribu pržiti na dobro ugrejanom teflonskom tiganju koji možete i ne morate premazivati uljem.
Nemojte tiganj grejati na najjačem stupnju, već na malo jače od sredine da hlebne mrvice i beli luk iz marinade ne bi goreli. Pržite ribu sa obe strae po 4-5 minuta, u zavisnosti od veličine fileta. Riba treba da ostane mekana i da se ploške mesa lako odvajaju jedna od druge, to znači da je riba dobro spremljena i da je
zagarantovano sočna. Dok se riba prži pripremite salatu i preliv. Listove zelene salate prelijte sokom od limuna, maslinovim uljem i pospite solju, biberom i 1 kašikom sitno seckanog crvenog luka. Dobro izmešajte
salatu. Za preliv pomešajte majonez, limunov sok, maslinovo ulje i mirođiju tako da dobijete ujednačen sos. Služite ribu na zelenoj salati prelivenu prelivom od mirođije i majoneza.
Prijatno! Vaša Mila!