Sastojci:
1 filet soma po osobi
1 šargarepa
1 manji crni luk
vrlo malo paškanata, tek da zamiriše
1,5 dl belog vina
maslinovo ulje
sok od 1 limuna
3 čena belog luka
peršunov list
maslinovo ulje
kukuruzno brašno
prezle
obično brašno
slatka paprika u prahu
ljuta paprika u prahu
bosiljak
mešavina mediteranskih začina
so, biber
Priprema:
Pleh obložite papirom za pečenje i pospite maslinovim uljem.
Luk, šargarepu i paškanat očistite, isecite na kolutove pa rasporedite po plehu.
Od maslinovog ulja, limunovog soka, belog luka i peršuna napravite marinadu pa polovinom marinade prelijte povrće i ribu pre pečenja a drugu polovinu ostavite za kasnije kada riba bude pečena – nema lepšeg preliva za bilo koju ribu od ovog.Od brašna i začina napravite mešavinu pa ribu prethodno prosušenu (stavite je na krpu da upije tečnost) uvaljajte i ređajte preko povrća.
Nalijte polovinu vina i stavite da se peče u zagrejanoj pećnici na 200 stepeni oko 45 minuta.