Home ZanimljivostiTehnologija Da li je moguće smanjiti račun za struju tokom zime?

Da li je moguće smanjiti račun za struju tokom zime?

by Redakcija

Hladniji zimski meseci često donose i veće račune za struju. Najveći razlog za to je veća potrošnja električne energije koju koristimo za zagrevanje doma. Međutim, isto tako, razlog često može biti i češće korišćenje električnih uređaja u tom periodu, s obzirom da ljudi zimi više vremena provode kod kuće.

Po tradiciji, za vreme novogodišnjih i božićnih paznika porodice su uglavnom na okupu. Više se koriste kuhinjski aparati. Zatim, noći su duže od dana pa sunce, ukoliko ga uopšte i ima tokom dana, ne zagreva dovoljno vaš dom. Takođe, bojleru je potrebno više vremena da zagreje vodu. Sve ovo može uticati na vaš račun za struju u zimskom periodu.

Zato vam dajemo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da smanjite troškove za električnu energiju tokom zime. Pročitajte.

#1 Dobra izolacija: ne dozvolite da toplota ide van

Ako se grejete na struju, najveći deo računa za električnu energiju koji će vam doći na kraju meseca, biće od kilovata koje su potrošili uređaji za grejanje. Kako bi sprečili da toplota izlazi iz vašeg doma, potrebno je da imate dobru izolaciju, odnosno da popunite sve šupljine iz kojih primetite da u vaš dom ulazi hladan vazduh.

Najhladniji dani su najbolji za “inspekciju” vrata i prozora. Ako vaša vrata i prozori ne dihtuju najbolje, u prostoriju će ulaziti hladan vazduh i biće vam potrebno više energije da je zagrejete. Često se na mestima koja ne dihtuju dobro usled mešanja toplog i hladnog vazduha stvara led, pa je i to jedan od pokazatelja gde treba da popravite stolariju. Najjednostavnije rešenje je da postavite nove zaptivne gume na njih. Međutim, kod stolarije koja je dotrajala, teško da šta drugo možete uraditi osim zamene i postavljanja novih prozora i vrata.

Takođe, s obzirom da toplota ide naviše, dobro bi bilo da izolujete plafon. Table stiropora su relativno jeftin a izuzetno dobar izolacioni materijal. Osim toga, lako se postavljaju i mogu biti različito dizajnirane tako da se uklope u stil vašeg doma.

#2 Investirajte u energetski efikasne uređaje

Naravno, ekonomski najprihvatljivija opcija je da koristite svoje kućne aparate sve dok su u ispravnom stanju. Međutim, ako je došlo vreme za njihovu zamenu, investirajte u one uređaje koji imaju najvišu klasu energetske efikasnosti. Njihova cena jeste nešto viša u odnosu na aparate nižih energetskih razreda, ali dugoročno gledano – isplati se. Manja potrošnja električne energije će vam vrlo brzo nadoknaditi razliku u ceni. Zato su energetski efikasni uređaji i te kako pametna investicija.

Danas svi klima uređaji, mašine za pranje sudova, frižideri, zamrzivači i drugi aparati na sebi imaju oznaku energetske efiksanosti. Što je viši energetski razred uređaja to će količina energije koju on potroši biti manja. Po novoj nomenklaturi Evropske Unije koja je u primeni od marta 2021. godine, razredi su poređani po abecednom redu od slova A do slova G. Najefikasniji su uređaji koji nose oznaku A, dok su slovom G označeni aparati najnižeg energetskog razreda.

#3 Pravilno koristite električne uređaje u vašem domu

Korišćenje režima uštede energije na aparatima na kojima je to moguće će doprineti smanjenju potrošnje sturuje.  Omogućite “automatsko isključivanje” na uređajima na kojima postoji ova opcija. Dalje, energetski “vampiri” poput monitora, desktop računara ili TV-a čak i u stanju mirovanja koriste određenu količinu električne energije. Zato je najbolje da ih potpuno isključite sa napajanja kada ih ne koristite.

Evo još nekoliko saveta za pravilno korišćenje nekih od najvećih potrošača struje u domaćinstvu.

Kada uključujete veš mašinu odaberite program za brzo pranje kako biste uštedeli na energiji za zagrevanje vode. Odeću perite onda kada se nakupi dovoljno da optimalno napunite mašinu.

Kada pečete nešto u rerni, pokušajte da ne otvarate njena vrata da biste proverili da li je hrana gotova. Ako to uradite samo na sekundu temperatrura unutar pećnice može pasti i za 25ºC. Tako će pećnici biti potrebno da se dodatno zagreje kako bi nastavila da peče na odgovarajućoj temperaturi. Kada završite sa pripremanjem hrane, otvorite rernu kako bi toplota završila u sobi.

Smanjite temperaturu zagrevanja vode u vašem bojleru. Podešavanjem termometra i smanjenjem temperature zagrevanja za desetak stepeni, vaš bojler će brže zagrevati vodu i utrošiti manje struje, a vi ćete i dalje imati dovoljnu količinu tople vode da se istuširate.

#4 Probajte da što efikasnije koristite TA peć

Osim centralnog grejanja na gas i kotlova na drva i pelet, veliki broj vlasnika zagreva svoje stanove pomoću starih dobrih TA peći. Nešto manji broj njih koristi električne kotlove za zagrevanje vode u radijatorima.

Kada govorimo o TA pećima najbolje je upotrebiti tajmere. Na taj način ih možete podesiti da akumuliraju energiju tokom noći kada je struja jeftinija. Podesite tajmer da se ukuljučuje u vreme kada počinje jeftina tarifa, a da se isključuje u vreme kada tarifa prelazi u skuplju. Kod nas u Srbiji to je u periodu od 22 do 06h ili od 23-07h.

Nemojte ispred grejnog tela, a pogotovo ispred TA peći postavljati komade nameštaja jer će zaklanjati izvor toplote i umanjiti efikasnost peći.

Nadamo se da smo vam ovim našim malim savetima pomogli u nameri da smanjite račun za struju tokom zime. Uvek imajte na umu da smanjenjem potrošnje električne energije smanjujete i količinu energentata koji su potrebni za njenu proizvodnju i da na taj način zapravo dajete doprinos zaštiti životne sredine. Pa zašto onda da ne ubijete jednim udarcem dve muve? Racionalnijom potrošnjom uštedite novac i sačuvajte prirodu!


Srbijanka Stanković

foto: pixels

 

 

 

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!