Home InfoEkologija Solarna energija nedovoljno iskorišćena

Solarna energija nedovoljno iskorišćena

redakcija
Smederevo bilo domaćin izuzetno posećenog  i uspešnog naučnog skupa o novim izvorima energije.

Regionalna privredna komora Požarevac, preduzeće Danone Solar d.o.o.iz Beograda i grad Smederevo organizovali su  okrugli sto na temu  „Energetska efikasnost, energetski bilansi gradova i opština korišćenje solarne energije“.
Predavači su bili mr Bojan Kovačić, zam.direktora za energetsku efikasnost, prof.dr Dragoljub  Živković, direktor Regionalnog centra za energetsku efikasnost Niš, Damir Simonović, projekt menadžer „Danone Solar“, kao i predstavnici Instituta Goša, Pro Kredit banke i opštine Varvarin.
Milica Mitković, predsenik RKP istakla je  da komora podržava ovakve skupove. Ona je naglasila da ćemo morati da se okrećemo novim izvorima energije jer konvencionalni izvori energije nestaju.
U ime grada Smedereva i gradonačelnika prisutne je pozdravio Bojan Teofilović, pomoćnik gradonačelnika za lokalnu samoupravu. On je izrazio zadovoljstvo što je tema okupila ovako veliki broj učesnika iz različitih institucija. „Što se tiče energetske efikasnosti nadam se da ćemo naći najmanji zajednički sadržilac i da  ćemo upoznati širu javnost o značaju novih izora energije“ rekao je između ostalog Teofilović.

„Želja lokalne samouprave i organizatora je da se što veći broj građana informiše o  stanju, zakonima, standardima mogućnostima finansiranja i primerima  dobre prakse u Srbiji, rekao je Bojan Kostić, zamenik predsednika Skupštine grada. „Vizija rukovodstva lokalne samouprave grada Smedereva, treba da bude predočena u našu svakodnevicu u smislu smanjenja negativnog uticaja na životnu sredinu, kako usled korišćenja energije, tako i usled ostalih delatnosti. Neophodno je optimalno snabdevanja energentima i energijom, smanjenje potrošnje , upotreba obnovljivih izvora energije i smanjenje troškova za energiju, istakao je Kostić.

„Srbija ne koristi u dovoljnoj meri solarnu energiju. Potrebno je uvesti zakonadevne mere a očekujemo i sistem podsticaja finansiranja projekata energetske efikasnosti i korišćenja novih izvora energije“ rekao je mr Bojan Kovačević, zamenik direktora Agencije za energetsku efikasnost Republike Srbije.

Izvor: Grad Smederevo

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!