Home InfoDruštvo Stanje kvaliteta vazduha u Srbiji je alarmantno, a nadležni ne preduzimaju ono što im je zakonska obaveza

Stanje kvaliteta vazduha u Srbiji je alarmantno, a nadležni ne preduzimaju ono što im je zakonska obaveza

by Redakcija

Nacionalna ekološka asocijacija izdala je saopštenje u kome  objašnjava, da u toku 2021. godine, u 7 gradova u Srbiji je već prekoračena granična dnevna vrednost od 50 mikrograma po kubnom metru PM 10 čestica u trajanju većem od dozvoljenog za celu kalendarsku godinu, a tek je maj mesec.

Od 133 dana u 2021. godini, u Novom Pazaru i Valjevu je prekoračenje graničnih vrednosti izmereno 84 dana, Popovcu 61 dan, Kosjeriću 54 dana, Nišu 51 dan, Obrenovcu 47 dana, Smederevu 47 dana.

Podsećamo da je Vlada Srbije Uredbom o uslovima za monitoring kvaliteta vazduha propisala da vrednosti PM10 smeju biti prekoračene najviše 35 dana u jednoj kalendarskoj godini.

„Posebno zabrinjavajuća je i situacija u Boru sa koncentracijama sumpor-dioksida (SO2). Višestruka prekoračenja u poslednjih 10 dana se pomenutom Uredbom definišu kao „opasna po zdravlje ljudi“, a izostala je bilo kakva reakcija institucija. Pozivamo nadležne da hitno zaštite zdravlje građana Srbije, a takođe i Ustav Republike Srbije koji garantuje građanima pravo na čist vazduh. “ – kažu iz Nacionalne ekološke asocijacije.

foto: FB / Crveni bedževi

Podsetimo da je od 29. aprila u rad pušten i javni „semafor zagađenja“ na Gradskom trgu u Smederevu koji prikazuje satne vrednosti zagađenosti vazduha. Iza ove akcije stoji inicijativa Crveni bedževi koja je organizovala prikupljanje novca za kupovinu led ekrana koji će prikazivati vrednosti zagađenosti vazduha.

foto: FB / Crveni bedževiTrenutnu zagađenost vazduha možete pratiti i na SDCafe-u


Od pre meseca dana trenutnu zagađenost vazduha u Smederevu možete pratiti i na portalu SDCafe.rs
SDCafe.rs je jedini mediji u Smederevu koji pruža ovu vrstu usluge svojim posetiocima.

Slične vesti

1 comment

Ivan 15.05.2021 - 08:01

Sta briga gradonačelnika za zagađivanje,vazno da je pravio proslavu svog rođendana u opštini. Ovo ni Jasna nije radila ,da sekretarica poziva direktore javnih preduzeća da dođu gradonačelniku na rođendan. Dok kafici ne rade i zabranjeno okupljanje , gradonačelnik poziva preko pedeset ljudi u opštinu da proslave njegov rođendan.Jasna vrati se sve ti je oprošteno.

Reply

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!