Home InfoDruštvo Nemojte da vas lažu, Smederevo nema putničko pristanište

Nemojte da vas lažu, Smederevo nema putničko pristanište

by Redakcija

“U Srbiji je trenutno otvoreno šest međunarodnih putničkih pristaništa – Beograd, Novi Sad, Donji Milanovac, Golubac, Kladovo i Smederevo”. Ovo je vest od juče iz državne Agencije za upravanje lukama, uz najavu da će uskoro biti otvorena još dva.

Nadležni su se, nažalost, blago rečeno, zabrojali. Putničko pristanište u Smederevu ne postoji!

Pet godina, naime, međunarodni pristan fizički postoji na Dunavu kod Silosa na Veslačkom  ali ne i putnički brodovi. Bar 1.000 najmanje prolazi godišnje pored Smedereva, a nema gde da se zaustavi, dok su nadležnima puna usta parola kako Smederevo ima turistički budućnost.

Dakle, još 2016. godine ovaj pristan je postavljen. Ministarstvo trgovine i turizma platilo je „prerađen“ šlep 25 miliona dinara. Bio je pod patronatom Agencije za upravljanje lukama, ali je na tenderu 2017. godine kao  lučki operater izabran konzorcijum „Đerdap usluge“ iz Kladova i „Emporio tim“ iz Beograda.

Ugovor o zakupu pristana potpisan je na deset godina, i najavljeno je da će prvi brodovi pristati 2018. godine, što se, očigledno, nije dogodilo.

Od tada, tri godine niko nije ponudio odgovor šta je problem sa tursitičkim pristaništem. A retko ko uopšte i pita. Još manje pitamo za 25 miliona uludo bačenih para. A oni koji odgovore imaju, prave se mutavi i još govore neistinu.

Istine radi, pristan koji ima zastavu Evropske unije, koristi smederevska rečna policija. U vreme filmskog festivala, pretvara se u bioskop. Ostalih 360 dana godišnje ne služi ničemu!

Smederevo koje leži na više od 20 kilometara obale Dunava i dalje nije na listama stranih  kompanija, a rečnim kruzerima možemo samo da mašemo s obale.

 

SDCafe.rs

Slične vesti

2 comments

Žika 09.12.2021 - 15:15

Pristan je zaostavština Jasne Avramović i njenih kriminalnih radnji. Kažu neki da ne ispunjava tehničke uslove za pristan brodova. Kad će neko u zatvor?

Reply
Ivan 09.12.2021 - 19:05

Znači imamo pristanište, druga stvar je što se ne koristi.

Reply

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!