Home ZanimljivostiTehnologija Kako da produžite životni vek baterije vašeg telefona?

Kako da produžite životni vek baterije vašeg telefona?

by Redakcija

Baterija za mobilni telefon ima svoj životni vek i svoju određenu “snagu” koja vremenom i upotrebom slabi. A prazna baterija, znači i ugašen mobilni telefon. S obzirom na to da nam je svima mobilni telefon postao uređaj bez kojeg ne možemo, niko ne voli kada mu se on ugasi.

Svaki telefon radi na bateriju, ali kad baterija oslabi i vaš uređaj se brzo prazni, šta onda? Prethodni telefoni su bili pravljeni tako da se baterija mogla izvaditi sama, ali sada je ona integrisana i ne možete samostalno da je izvadite i stavite novu.

Prethodnih godina kod brendova kao što su Samsung i Nokia su se pojavljivali telefoni kod kojih ste mogli samostali da promenite bateriju, dok kod Apple uređaja morate zameniti bateriju u iPhone servisu, jer svi uređaji imaju integrisane baterije.

U nastavku teksta ćemo videti šta negativno utiče na životni vek baterije i kako biste to mogli da produžite njeno trajanje.

Negativni uticaj na bateriju

Kada je u pitanju upotreba telefona, na trajanje baterije utiče osvetljenost ekrana, aplikacije koje koristi i naravno vreme korišćenja, ali postoje i neki drugi spoljni faktori.

Ukoliko ne obratite pažnju na njih, oni će značajno uticati na smanjenje životnog veka vaše baterije, a vam otežati život, jer ćete ili morati često trčati do utičnice ili sa sobom nositi eksterne baterije.

Neodogavarajući punjač

Čak iako je ulaz standardizovan i vaš telefon se puni sa punjačem koji nije original, to ne znači da je on dobar za vaš telefon i da vam odgovara.

Fabrički punjač za mobilni telefon koji ste dobili uz vaš uređaj jeste najbolji punjač za njega. Punjač je tako napravljen da ima karakteristike koje su prilagođene optimalnom punjenju baterije telefona uz koji vam je stigao. Jačina struje koju taj punjač propušta najviše odgovaraju bateriji.

Ukoliko koristite neodgovarajući punjač ili oštećen punjač duže vreme, to može dovesti do smanjenja mogućnosti vaše baterije, kraćeg životnog veka kao i ozbiljnijih oštećenja baterije.

Ukoliko vam se pokvari, ošteti ili ste izgubili originalni punjač koji ste dobili uz telefon, najbolje je da probate da nabavite isti takav ili ukoliko ne možete, da se raspitate u prodavnicama opreme za mobilne telefone i vidite koji bi takođe odgovarao vašem mobilnom telefonu.

Slab signal – neprijatelj vaše baterije

Ako se nalazite na mestu gde je slab signal i koristite vaš mobilni telefon, baterija na njemu će se brže prazniti.

To se dešava zato što telefonu je potrebno više energije da održi vezu sa baznom stanicom, zbog slabijeg signala. Slabiji signali su uglavnom u ruralnim područjima, prostorijama koje su “ispod” zemlje ili objekti koji imaju debele zidove te je signal slabiji.

Postoje situacije i da na određenim mestima je signal slabiji jer nešto blokira signal, pa vaša baterija se brže prazni na tom mestu.

Ovo nije nešto na šta možete preterano da utičete, osim da potražite mesto sa najjačim signalom ili da uklonite ukoliko možete ono što vam remeti signal.

Ako već ne možete ništa da uradite, a znate da idete na mesto gde je signal slabiji, ovde će vam punjač biti potreban češće.

Spoljne temperature

Niska temperatura ne oštećuje bateriju vašeg mobilnog telefona, ali prouzrokuje brže pražnjenje. A velike temperature mogu nepoželjno uticati na kapacitet baterije.

Tokom letnjih perioda, najbolje bi bilo da telefon držite dalje od direktnih sunčevih zraka, dok zimi bi bilo poželjno da ga držite u unutrašnjem džepu jakne.

Kako da produžite životni vek bateriji vašeg mobilnog telefona

Na internetu možete pronaći veliki broj načina kako da produžite životni vek baterije vašeg telefona i možete pročitati dosta kontradiktornih saveta koji nisu tačni ili se međusobno podudaraju.

Mi ćemo za vas izdvojiti nekoliko načina kako da to uradite, a da to nema negativne posledice po vaš uređaj, niti njegovu bateriju.

Izbegavajte brzo punjenje

Punjači koji imaju opciju brzog punjenja su vrlo praktično, baš iz tog razloga što vrlo brzo napune bateriju vašeg uređaja. Ali, stalno punjene ovakvim punjačima skraćuje životni vek vaše baterije.

Oni koriste veći napon struje i na taj način brže pune bateriju, ali je oštećuju. Ovakve punjače možete koristiti s vremena na vreme, ali nije predviđeno da ih koristite u svakodnevnoj upotrebi.

Ne koristite telefon dok je na punjaču

Ukoliko koristite telefon dok se on nalazi na punjaču, vi stvarate niz mini ciklusa gde se deo baterije stalno puni i prazni. Na kraju se taj deo baterije ošteti. Ne koristite telefon kada ga stavite na punjač i produžite tako životni vek njegove baterije i njene performanse.

Ažurirajte redovno vaš uređaj

Redovno ažuriranje vašeg operativnog sistema može da utiče na rad vaše baterije. Ukoliko u trenutnoj verziji imate nekih problema, ažuriranje će ih ispraviti i vaš uređaj će raditi normalno.

Pored toga, proverite i aplikacije koje troše najviše baterije. Sasvim je moguće da vam neke aplikacije u pozadini rade i troše bateriju. Pratite upotrebu enerije na vašem telefonu i na taj način isključite aplikacije koje vam bespotrebno troše energiju kada ih ne koristite.

Potrošnja podataka

Potrošnja mobilnih podataka troši više baterije nego Wi-Fi, te potrudite se ukoliko možete da što više koristite Wi-Fi kako biste uštedeli bateriju i produžili njen životni vek.

Tamni režim

Dark mode ili tamni režim rada će trošiti manje baterije ukoliko vaš mobilni telefon ima OLED ili AMOLED displej. Njegova možete uključiti u podešavanjima telefona, dok ga veliki broj aplikacija ima kao posebnu opciju.

Režim uštede baterije

Režim uštede baterije produžava trajanje baterije, smanjuje performanse koje vam nisu potrebne, štedi procesor, smanjuje osvetljenje i na taj način utiče na trajanje baterije između dva punjenja.

Ukoliko mislite da nije vreme za promenu baterije ili ste tek uzeli novi telefon, a zanima vas kako da životni vek baterije bude duži, nadamo se da će vam ovi saveti pomoći i da ćete uspeti sačuvati vašu bateriju što duže.

A ukoliko vam je ipak potrebna nova baterija i češće vam je telefon na punjaču nego u vašim rukama, onda je najbolje da odete u servis i promenite bateriju kako biste mogli da uživate ponovo u korišćenju vašeg mobilnog telefona.

Za još ovakvih tekstova, pogledajte naš odeljak o tehnologiji na portalu.

 

Srbijanka Stanković

 

Slične vesti

1 comment

Александар 30.11.2022 - 08:25

Има интересантних ставки које нисам знао. Захваљујем се !

Reply

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!