Home ZanimljivostiTehnologija Globalni nedostatak čipova na tržištu – kakva su očekivanja?

Globalni nedostatak čipova na tržištu – kakva su očekivanja?

by redakcija

Nedostatak čipova tokom prošle, kao i u prvim mesecima tekuće godine, rezultat je ogromnog rasta potražnje i smanjene ponude, a tu takođe treba dodati i probleme sa transportom robe nastale zbog pandemije i dešavanja u Ukrajini.

Ogromna želja da se vreme koje smo proveli u zatvorenom tokom restriktivnih epidemioloških mera iskoristi za zabavu, dovela je do povećane potražnje za konzolama i grafičkim karticama. Osim toga, i prelazak na rad od kuće imao je za posledicu porast broja kupljenih računara i laptopova, a ionako ogromna potražnja za novim pametnim telefonima je dodatno porasla.

Jasno je da je za proizvodnju ovako velikog broja uređaja potreban i neverovatno velik broj čipova. Kakva je trenutna snabdevenost tržišta čipovima, kako je ona uticala na cenu proizvoda, ali i kakva su predviđanja za period do kraja 2022. godine? Pročitajte.

Čipovi za pametne telefone

Uticaj nedostatka čipova na tržištu mobilnih telefona teže je proceniti nego što je to slučaj kada su u pitanju automobilska i industrija igara. U mobilnoj industriji nije došlo do nestašice proizvoda, ali je došlo do skoka cena.

Ako na deficit čipsetova dodamo i ekonomsku krizu koja trenutno potresa svet, ne iznenađuje činjenica da se sve veći broj korisnika, barem kod nas u Srbiji, odlučuje da servisira svoje stare pametne uređaje i da odloži kupovinu novih. Na sreću, ovlašćene i pouzdane radnje za popravku Android i iPhone aparata, kao što je Switchtel servis telefona, su pristupačne korisnicima u svim većim gradovima.

Što se novina tiče, nešto veća potražnja za čipovima i njihova nestašica imale su uticaj na kašnjenje izlaska nekih novih modela na tržište, ali i na njihovu dostupnost u pojedinim regionima.

Izveštaji iz 2021. godine ukazuju na nedostatak vodećih Qualcomm Snapdragon 888 čipsetova i osnovnih audio i elektronskih komponenti. Tako na primer, analize govore da je Samsung imao probleme sa zalihama čipsetova potrebnih za proizvodnju modela srednje i niže klase, dok se proizvođač pametnih telefona Realme mučio sa nedostatkom elektro i audio komponenti.

Qualcomm je sredinom 2021. godine priznao probleme sa isporukom svojih čipsetova i nemogućnošću da zadovolji potrebe tržišta. Izvršni direktor kompanije Kristijano Amon je predvideo da bi ravnoteža ponude i potražnje mogla da se stabilizuje do kraja 2021. godine, što se, nažalost, nije u potpunosti dogodilo.

Iako nedostatak ovih komponenti za pametne telefone nije doveo do velikih otkazivanja proizvodnje, neki od proizvođača su odložili lansiranje pojedinih novih modela za određena tržišta, kako bi olakšali snabdevanje za tržišta koja smatraju bitnijim.

Kao rezultat toga, globalna isporuka pametnih telefona je, prema dostupnim podacima na sajtu Canalys pala za 6% u trećem kvartalu 2021. godine. Međutim, isporuke su do kraja prošle godine malo oporavljene i porasle su za 1%.

Apple je takođe smanjio svoje targete isporuke za četvrti kvartal 2021. godine, a izvršni direktor Tim Kuk je otkrio da se kompanija suočila sa gubitkom koji je procenjen na 6 milijardi dolara zbog ograničenog lanca snabdevanja. Nasuprot tome, Xiaomi je nastavio da povećava svoj profit iako je primećeno značajno usporavanje stope rasta.

Kao zaključak može se navesti da je sasvim jasno da je nedostatak čipova uticao i na tržište mobilnih uređaja, ali ne u toj meri kao u drugim industrijama.

Kakve su posledice nedostatka čipova na tržištu?

Već znamo da se nedostatak čipova “preliva” na kašnjenje u proizvodnji, nestašicu određenih modela i na povećanje njihove cene u različitim industrijama. Proizvođači automobila su prvi osetili teret nedostatka čipova, uključujući Mercedes, Teslu i brojne druge brendove. Analitičari u automobilskoj industriji procenjuju da je samo u 2021. godini gubitak koji je pretrpela ova grana oko 60 milijardi dolara.

Na tržištu igrica, kada su u pitanju konzole Play Station i Xbox, u prošloj godini prodavane su pre svega one koje su bile na zalihama, dok je potražnja za njima bila konstantno u porastu. Situacija u svetu personalnih računara je još gora – najnovije AMD grafičke kartice su gotovo potpuno bile nedostupne.

U poslednjih par meseci postoje mali znaci poboljšanja, međutim i dalje je teško pronaći zalihe čipova kod prodavaca. Renomirani prodavci i dalje drže cene svojih čipova i proizvoda u kojima su ugrađeni, pa su one znatno iznad preporučenih maloprodajnih cena. To pravdaju kombinacijom većih troškova proizvodnje komponenti i nestašicom istih na globalnom tržištu.

Tako na primer, Sony Play Station 5 nastavlja da se prodaje na eBay-u za skoro duplo veću cenu od preporučene, a još je izraženija razlika kada je u pitanju grafika – grafička kartica Nvidia RTX 3070, na primer, prodaje se za tri puta veći iznos od preporučene maloprodajne cene.

Još jedna grana industrije ima problem sa nedostatkom najnovijih grafičkih kartica i čipova. U pitanju su kriptovalute. Ponovno povećanje profitabilnosti kada je u pitanju rudarenje kriptovalutama je u mnogome povećalo potražnju za moćnim računarima, a samim tim i najnovijim čipovima.

Nedostatak čipova u 2022. godini – šta možemo očekivati?

Trenutni nedostatak čipova već je uzrokovao razne probleme od početka 2022. godine. Prema podacima Kineske akademije za informacije i komunikacije (CAICT), isporuke čipsetova u Kini su za dodatnih 32% niže u februaru ove godine nego što je to bio slučaj u istom mesecu 2021. To će svakako uticati na sposobnost proizvođača kao što su OnePlus, Realme, Xiaomi, da obezbede dovoljan broj svojih modela za određena tržišta. Posledice mogu biti nestašica telefona u maloprodaji i/ili ograničenja u pogledu lansiranja određenih modela za neke od regiona.

Ipak, uprkos lošem startu u 2022. godini, predsednik kompanije Xiaomi Wang Xiang je istakao da je slabost u snabdevanju čipovima i dalje jedan od najvećih izazova sa kojim se kompanija suočava, ali i da će se situacija značajno poboljšati u drugom tromesečju. Wang takođe prognozira, na osnovu informacija koje poseduje, da će se problemi u snabdevanju čipsetovima gotovo u potpunosti rešiti u drugoj polovini 2022. godine. Slično mišljenje je dao i predsednik kompanije Realme koji je dodao i da su neke od cena čipsetova već pale u prvim mesecima tekuće godine.

Po svemu sudeći, izgledi da će doći do bolje snabdevenosti čipsetovima za proizvodnju pametnih telefona su veliki. Ipak, neki od modela koji su lansirani od početka nove kalendarske godine imaju ograničenja samo za određena tržišta, što može dovesti do zaključka da problem sa proizvodnjom čipsetova i dalje nije u potpunosti rešen.

Čini se da je potražnja za mobilnim telefonima velika kao i prethodnih godina, pa da je čak i u porastu. Sa te strane gledano, proizvođači će se verovatno još više potruditi da dođu do čipova za svoje modele i da na taj način pokriju gubitke koje su imali u prethodne dve godine.

Sve u svemu, industrija pametnih telefona nastavlja da trpi posledice globalne nestašice čipova, ali izgleda da je ovde stanje bolje u poređenju sa svim drugim industrijama u kojima su ove komponente potrebne, uključujući automobilsku i industriju video igara. To je zato što proizvođači čipsetova pre svega žele da udovolje zahtevima proizvođača pametnih telefona, kao svojim najboljim klijentima, i da ih zadrže što je duže moguće.

Ikao svi pokazatelji govore da će i 2022. godina biti u znaku nedostatka čipsetova, najgore je (nadamo se) prošlo. Barem kada su u pitanju pametni telefoni.

 

Srbijanka Stanković
Photo: pexels.com, usnplash.com

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!