Home ZanimljivostiTehnologija Značajan korak napred: KDE 4.1

Značajan korak napred: KDE 4.1

by redakcija

Nisam išao toliko daleko kao neki od „zaljubljenih“ korisnika koji su ovo nazvali povratkom kralja aludirajući na „Lord of the Rings – Part III“ 😉 ali svakako ova nova verzija uključuje ogroman broj izmena i unapređenja u grafičkom interfejsu, poboljšanja aplikacija, ispravke grešaka, nove rograme kao i nove infrastrukturalne komponente.

Na osnovu statistika objavljene od strane KDE programera, gotovo 21,000 posebnih izmena je napravljeno u odnosu na 4.0 izdanje. Najznačajnije unapređenje je dodatak plasmoid izgleda foldera na desktopu koji omogućava prikaz ikonica koje su sadržane u određenom folderu. Ovo omogućava istu funkcionalnost klasičnog prikaza desktop ikonica iz 3.5.x serije, ali omogućava korisnicima da postave nekoliko foldera odjednom, što povećava dostupanost lokacija u fajlsistemu.
Plasma je napokon dobila punu mogućnost konfigurisanja glavnog panela. sada je moguće postavljanje više panela i promena njihove veličine i položaja. Kontact je portovan na Qt4, a dodane su aplikacije poput DragonPlayer (video playback program), Oketa (hex editor), i KSCD audio CD plejer. Značajna su unapređenja i u Dolphin-u, Konqueror-u, Gwenview-u i mnogim drugim. Sve deluje mnogo utegnutije i stabilnije. Što se problema tiče, još uvek se mogu javiti kod nekih korisnika sa NVIDIA karticama jer oni još uvek nisu objavili nove drajvere koji bi ispravili problem sa usporenjem. Amarok 2 još uvek nije finaliziran a ima još aplikacija koje nisu portovane za KDE 4.x. Linkovi slede u nastavku teksta…

Ova verzija je posvećena nedavno preminulom KDE-ovom kontaktu u Južnoj  Africi, Uwe Thiem-u.

Linkovi:

Šta je sve urađeno u novom KDE-u http://techbase.kde.org/Schedules/KDE4/4.1_Feature_Plan 

Detaljna najava za KDE 4.1:http://www.kde.org/announcements/4.1/

Download: http://www.kde.org/info/4.1.0.php

Izvor: SDCafe

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!