Home InfoČitaoci pišu Ukradite knjigu, da budete bolji ljudi

Ukradite knjigu, da budete bolji ljudi

redakcija

Ovih dana se održava, po meni lično, (možda posle Exita) najbitnija kulturna manifestacija, Sajam knjiga u Beogradu. Od srednje škole do danas propustio sam dva puta sajam, jednom jer nisam bio u zemlji, a razlog za drugi izostanak sam zaboravio. Verovatno nisam imao para. Ne znam. 

Volim sajam i tu gužvu. Iako često knjige nisu mnogo jeftinije od uobičajenih cena, sajamski duh je nešto što vas vuče i održava da svake godine dolazite.

Hiljade i hiljade knjiga, milioni napisanih reči, tone papira, raznorazni prelomi, boje korica… pisci, potpisivanje knjiga, polovni antikviteti… apsolutno drugi svet.
Uvek mi projuri kroz glavu kada god zakoračim u sajamsku halu koliko knjiga nikad neću pročitati. 

Sećam se jednog predavanja, na Filološkom fakultetu, svratio sam da slušam, bilo je nešto zanimljivo, gde je Dekan Filološkog fakulteta u Beogradu na kraju svog izlaganja, ceo anfiteatar podsetio da je u toku Sajam knjiga i da obavezno svi odemo, čak i ako nemamo para.

Sećam se: „Ako nemate para da kupite knjigu, ukradite je. Nije greh ukrasti knjigu ako je pročitate i date prijatelju da i on pročita. Ukradite knjigu, da budete bolji ljudi. Kasnije nikad ništa nećete krasti“

Ima logike danas kad razmislim. 
Bio je u pravu! 

Ljudi na vlasti nikad nisu ukrali knjigu.

 

Autor: Z

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!