Home Recepti Štuka ili smuđ iz rerne

Štuka ili smuđ iz rerne

redakcija

Sastojci:

– 1,5 kg sveže i očišćene štuke ili smuđa, ili obe
– 1 glavica belog luka
– maslinovo ulje (kada ovako napišem, to uvek znači da ga stavite toliko da pokrije ribu i još više ako imate osećaj da treba – nema pravila)
– 2 limuna
– 2 kašičice krupne morske soli
– malo sveže mlevenog bibera
– 2 šake svežeg i domaćeg čeri paradajza
– 1 veza svežeg peršuna
– grančica ruzmarina ili 1 kašika suvog
– 1 kašičica semenki korijandera
– nekoliko suvih ljutih papričica

Priprema:
Rernu sam zagrejala na 220 stepeni a pleh obložila papirom za pečenje. Ribu sam položila u pleh i napunila kriškama od jednog limuna, sa čenom ili dva belog luka i sa nekoliko grančica peršuna. Ovde nema mere, uvek možete da izbacite ili dodate neki od sastojaka i riba će garantovano biti dobra. Ako je potrebno zatvorite
ribu čačkalicama.
Prelila sam maslinovim uljem, preko posula so, biber, paradajze, papričice, semenke korijandera, ruzmarin, pola limuna sečenog na kriške, i preostale čenove belog luka s tim što sam jedan sačuvala za preliv. To je sve lepo stajalo dok sam pravila preliv. Za taj preliv takođe nema pravila, dodajtete navedene sastojke i
tempirate ih prema svom ukusu. Ja volim da se maslinovo ulje dobro oseti pa uvek koristim najkvalitetnije koje imam. Iscedite polovinu limuna, preostali peršun i beli luk sitno iseckajte i pomešajte sa sokom od
limuna. Dodajte maslinovog ulja po ukusu i posolite i pobiberite. Preko ribe prelijte po kašiku ili dve ovog preliva pa pleh stavite u dobro zagrejanu rernu. Pecite dok riba ne porumeni kao na slici.
Možete u toku pečenja još koji put da je prelijete mirisnim prelivom.
Ispečenu ribu ostavite da odstoji 5-10 minuta da se stabilizuje pa je tek onda secite. Sledeći put ću vam napraviti mini tutorijal o sečenju pečene ribe – u tri poteza imate savršene filete, zar to
nije savršeno?!
Ribu servirajte uz krompir salatu sa dosta pešruna i uz preostali preliv.

Prijatno!
http://www.milinkuvar.com/

0 komentara
0

Slične vesti