Home Ko je ko Street Workout-Lazar Stevanović

Street Workout-Lazar Stevanović

by redakcija1

Lazar Stevanović je dvadesetogodišnjak iz Smedereva koji se bavi ekstremnim sportovima.  Interesovanje za Street Workout je počelo pre četiri godine, kako sam kaže, a za tako kratko vreme, Lazar je nagrađen brojnim medaljama i peharima.
Za čitaoce SDCafe-a, Lazar nam govori o počecima u ovom sportu, kako ekstremni sport zapravo izgleda, kakve savete ima za buduće sportiste i gde najviše voli da trenira u našem gradu.

 

SDCafe: Reci nam nešto o sebi.

-Moje ime je Lazar Stevanović. Rođen sam 13.jula u Smederevu 2001.godine. Završio sam Tehničku školu u Smederevu, smer operatera mašinske obrade. Posvećen sam sportu, zdravom životu i trenutno se već duže godina bavim  ekstremnim sportovima.

SDCafe: Kako je sve počelo?

-Prvi put sam saznao za ovaj sport pre četiri godine kada mi je prijatelj na internetu pokazao momke koji rade neverovatne i fascinantne akrobacije. Tada je sve to meni izgledalo nemoguće, za uraditi ali me je i zagolicalo da se sam oprobam. Nakon samo par treninga shvatio sam da bih ja ovo mogao da treniram. Veoma mi se dopalo to što su rezlutati brzo videli. Za mene kao početnika tada rezlutati su bili jako važni.
Najviše mi se dopada kod ovog sporta što se svaki „element“, kako ih mi zovemo, vežba po više meseci da bi se konkretna vežba uradila pravilno. Morate proći određene treninge snage, mobilnosti i tehnike.

SDCafe: Koliko dugo već treniraš?

-Ukupno treniram skoro punih 6 godina. Od toga dve godine su osnovne bodyweight vežbe a četiri su Street Workout.

SDCafe: Šta te je privuklo da se time baviš?

-Najviše me je privuklo to što je ovaj sport nešto nesvakidašnje, drugačije i retko u našojs sredini. Privukle su me vežbe koje su bile izuzetno teške, energija koja je prisutna na svakom vežbalištu na otvorenom.

SDCafe: Ko ti je uzor, ako postoji?

-Određenog uzora nemam ali ugledam se na svakoga ko je nešto postigao u sportu, jer od njih mogu da naučim dosta novih stvari.

SDCafe: Kako izgleda jedan trening?

-Trening se sastoji iz dva dela. Prvi deo je uvežbavanje i ponavljanje svih elemenata koje znamo i za to koristimo opremu. To su  sklekeri, karike, kombinovani razboj i vratilo. Drugi deo treninga su samo vežbe snage gde dnevno uradimo na stotine zgibova, sklekova, propadanja, trbušnjaka i ostalih složenijih vežbi snage.

SDCafe: Koliko puta nedeljno treniraš?

-Nedeljno treniram šest dana, od kojih su četiri za snagu i dva za akrobatiku.

SDCafe: Koja ti je vežba najomiljenija?

-Najomiljenija vežba mi je zasigurno „Full Planche“ iliti položaj sklek-stava u kome noge ne dodiruju tlo. Takođe „Iron Neck“, iliti „obešen“ o šipku. To sue veoma teške ali i atraktivne vežbe. Naporo se mora trenirati da bi uspeo da ih izvedeš kako valja.

SDCafe: Takmičenja na kojima si učestvovao?

-Moje prvo takmičenje bilo je u Šapcu maja 2018. godine.
Drugo takmičenje bilo je najveće međunarodno, u Valjevu avgusta 2018. godine.
Treće takmičenje, zimsko takođe u Valjevu januara 2019. godine.
Zatim takmičenje takođe međunarodno u Valjevu u avgustu 2019. godine i poslednje, za sada u januaru 2020. godine u Valjevu. Sa ovih takmičenja kao pojedinac ostvario sam rezlutate-8 zlatnih, 5 srebrnih i 3 bronzane medalje, 2 pehara za apsolutnog pobednika u svojoj kategoriji.

Kao klub 2018. godine smo predstavljali Smederevo na najvećem međunarodnom takmičenju i osvojili drugo mesto. Želeli smo da naš grad bude najbolji. Naporno smo vežbali celu sezonu da bi 2019. godine na međunarodnom takmičenju ponovo predstavljali grad i osvojili prvo mesto za najbolju međunarodnu ekipu. Odatle imamo i 2 velika klubska pehara.

SDCafe: Koje takmičenje smatraš najuspešnijim?

-Najuspešnijim takmičenjem smatram onda kada smo kao predstavnici grada postali najbolja međunarodna ekipa. Takođe, najuspešnije poduhvate koje sam uradio su: povukao sam automobil u stavu na šakama, povukao sam automobil zubima i povukao čak tri automobila svojom snagom težine 3100kg.

SDCafe: Šta je Street workout Smederevo 018?

-Street Workout Smederevo 018 je klub ovog ekstremnog sporta u Smederevu. Ime je dobio po tom sportu a „018“ je godina u kojoj je osnovan. Treninzi su se redovno održavali na dunavskom parku za vežbanje dok smo zimi treninge vodili u fiskulturnoj sali osnovne škole „Dimitrije Davidović“ uz pomoć Sokolskog društva.

SDCafe: Koliko članova ima, šta je cilj, ideja i motiv?

-Naš klub je brojao oko 40-ak članova, međutim zbog novonastale situacije sa Korona virusom prinuđeni smo da treninge u potpunosti obustavimo.

SDCafe: Šta bi poručio momcima i devojkama kojima se dopada ovaj sport, kako da počnu?

-Momcima i devojkama kojima se ovaj sport dopadne poručio bih da sa treninzima počinju polako, bez prevelikih ponavljanja da se ne bi povredili. I da stojim na raspolaganju za bilo koja pitanja i savete u vezi sa ovim sportom.

SDCafe: Šta najviše voliš u Smederevu? Šta ti se ne dopada u našem gradu? Šta nedostaje Smederevu ili bi ti nešto promenio ?

-U Smederevu mi se najviše dopadaju Dunavski kej i Smederevska tvrđava. U našem gradu nedostaje street workout vežbalište koje bi nama i mnogim sportistima našeg grada jako značilo za unapređivanje naših sportskih i akrobatskih poduhvata, kao i plastificirana podloga koja bi nas u dobroj meri zaštitila od povreda prilikom pada.

SDCafe.rs
foto: privatna arhiva

 

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!