Home Info Smederevo u Velikom ratu

Smederevo u Velikom ratu

by redakcija

Povodom obeležavanja stogodišnjice od početka Prvog svetskog rata, Muzej u Smederevu priređuje izložbu “Smederevo u Velikom ratu“ autora Miroslava Lazića i Marka Stefanovića, kustosa muzeja
Svečano otvaranje izložbe biće priređeno u sklopu obeležavanja Dana grada Smedereva 21. novembra u Gradskoj galeriji savremene umetnosti.

Projekat ima dva segmenta: istoimenu izložbu i studijski katalog. 
Sve do početka 21. veka nije bilo kompleksnijih analiza krucijalnih događaja koji su u velikoj meri oblikovali život našeg grada u 20. veku. Ideološka predubeđenja, limitirani resursi za istraživanje, nebriga ili nešto drugo, doveli su do toga da događaji i procesi kojima se ovaj projekat bavi budu čitav niz decenija potiskivani na margine istoriografskih istraživanja, a katkad i potpuno svesno prikrivani.

Projekat predstavlja pokušaj da ponudi nove istoriografske analize koje korespondiraju sa savremenom istorijskom naukom. Naročito se bavi proučavanjem domena teškog svakodnevnog života pod okupacijom, uvodeći u analizu nova otkrića i saznanja oslonjena na arhivske dokumente, onovremenu stranu i domaću štampu, fotografije, muzealije, ali i recentnu literaturu.

Na donosiocima odluka je da istraživače podrže u ovom procesu. Zaokružena sinteza o Smederevu i Smederevcima u Prvom svetskom ratu je istoriografija i našem gradu neophodna. Štaviše, ona je najmanje što naši preci zaslužuju za ono što su dali u teškoj i često neravnopravnoj borbi, a to je ono najvrednije – svoj život.

Izložba će biti otvorena do 21. decembra 2014. Ulaz je slobodan. 

 

Izvor: SDCafe

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!