Home Info Uskoro Softbol u Smederevu

Uskoro Softbol u Smederevu

redakcija

Od novembra sa radom počinje i Softbol klub u Smederevu. Na inicijativu mladih sportskih radnika Jovane Savić i Nenada Ilića, uz podršku Softbol saveza Srbije kao i Grada Smedereva, početkom narednog meseca naš grad postaje bogatiji za još jedan sport namenjen damama.

Obzirom na jako mali broj ženske populacije koja se bavi sportom u Smederevu, ali i u Srbiji, i činjenicom da im je izbor sveden na samo par sportova, gde je vodeća odbojka od ekipnih, kao i borilački u kategoriji individualnih sportova, rešili smo da devojčicama u Smederevu ponudimo još jedan sport, a to je SOFTBOL – reči su jedne od inicijatora ove ideje Jovane Savić poznate karatistkinje, reprezentativke Srbije i osvajača brojnih priznanja kako na evropskim tako i na svetskim prvenstvima.

Želja nam je da uključimo veći broj devojčica u sport i da ujedno afirmišemo nove sportove koji nisu toliko poznati na našim prostorima, ali su svakako interesantni za mlade generacije, i smatram da Smederevo ima dovoljno potencijala i uslova da bude jedan od vodećih gradova u razvoju sporta u Srbiji – zaključuje Jovana Savić.
Softbol je najrazvijeniji u Americi, Australiji, Kanadi i Japanu. Ovo je jedan od manje poznatih sportova u Srbiji, a glavni razlog tome je i njegova kratka istorija postojanja na ovim prostorima – započinje Nenad Ilić košarkaški trener u Smederevu i nastavlja:
Prvi kontakt sa softbolom imao sam 2011. godine u Sočiju u Rusiji, gde sam kao jedan od predstavnika Olimpijskog Komiteta Srbije učestvovao na sportsko-edukativnom kampu. Od tada rešen sam da ovaj sport bude dostupan i deci u Smederevu, ali nije bilo uslova za njegovo osnivanje, sve do danas. 
Softbol igraju pretežno žene, ali u poslednje vreme i muškarci u 125 zemalja sveta. Samo u SAD-u godišnje 26 miliona odraslih, mladih, žena i muškaraca igra softbol, što govori u prilog o njegovoj popularnosti i rasprostranjenosti. Softbol se zasniva na bejzbolu, ali postoji nekoliko razlika. Lopta koja se koristi u softbolu je veća, ali ne i mekša kao što bi se dalo zaključiti iz naziva. Bejzbol palica je nešto deblja i često je drvena, dok je u softbolu metalna. Teren za softbol je manji i igra se samo sedam ininga (zamena) za razliku od bejzbola gde se igra devet – zaključuje Nenad Ilić i poziva sve zainteresovane mlade ljude koji žele da se priključe radu Kluba, da se jave putem njihove stranice na društvenoj mreži fejsbuk.

Softbol će svoju promociju i prezentaciju u Smederevu imati 23.oktobra kada je planirano da u Smederevu bude održana akcija pod nazivom „Šta treniraš“ čiji je tehnički organizator Sportski savez Srbije u saradnji sa lokalnim samoupravama, dok su pokrovitelji ove akcije Ministarstvo omladine i sporta i kompanija „Coca-cola“.

 

Izvor: SDCafe

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!