Home InfoNaše priče Simonovići u Smederevu: Od Vile Milica do dvorskih salona Obrenovića

Simonovići u Smederevu: Od Vile Milica do dvorskih salona Obrenovića

by redakcija1

Kao što je SDCafe.rs nedavno pisao, dr Snežana Cvetković, istoričarka umetnosti i muzejska savetnica napisala je rad “Dinastija Obrenović u ostavštini potomaka Aleksandra Simonovića”.

Tekst je objavljen u Ediciji Obrenovići Muzeja Rudničko – takovskog kraja u Gornjem Milanovcu. Zanimljivi navodi koje je iznela na promociji, povod su da tu priču detaljnije prenesemo jer se delimično odnosi i na lokalnu istoriju.

Ova dragocena građa, predstavljena u pomenutom radu, do Snežane je došla zahvaljujući dobroj volji Mirjane Čanić Radojlović koja je čuva kao porodičnu ostavštinu.

Priča počinje od Aleksandra Simonovića. Nije bio Smederevac, ali se oženio Smederevkom, Milicom Spasić. Službovao je kod više vladara Obrenovića, a potom je bio komornik kraljice Natalije.

Njegova porodica sa njom je prošla sve lepe ali i ružne trenutke, preko problema i razvoda sa Milanom do ubistva njenog sina u Majskom prevratu. Za nas u Smederevu, Simonović je važan jer je na izvestan način, delom bio i naš sugrađanin.

Pukovnik Aleksandar Simonović

Aleksandar Simonović bio je pukovnik u službi dinastije decenijama. Rođen je, sticajem oklnosti u Odesi, tamo je njegov otac službovao. Kao dete se vraća u Beograd.

Kasnije se ženi Smederevkom Milicom iz čuvene porodice Spasić. Ona je bila unuka našeg čuvenog istoričara i političara Lazara Arsenijevića Batalake.

Aleksandar je službu započeo kao ađutant kod kneza Mihajla. Zatim je bio u službi kralja Milana, a završio je kao komornik kod kraljice Natalije. Imao je tri ćerke Olgu, Jelisavetu Elu i Ružu.

Ćerke Aleksandra i Milice

One su bile deo dvorskog društva, vršnjakinje kralja Aleksandra i bile su skoro svakodnevno na dvoru, školovane i obrazovane jednako kao i on. Smederevka Milica, njegova supruga, nedeljom je redovno dolazila na dvor – kazala je dr Snežana Cvetković.

Za sve one koji se pitaju kako danas sve to znamo, ona objašnjava da su te pojedinosti zabeležene u dnevniku jedne od pomenutih ćerki Aleksandra i Milice Simonović.

Aleksandar Simonović sa porodicom

Podatke sam pronašla u dnevniku ćerke Olge. Ona se udala za sina čuvenog Jovana Ristića i posle Drugog svetskog rata, zabeležila je svoja sećanja na detinjstvo.

Ljubaznošću Mirjane Čanić Radojlović, imala sam mogućnost da taj dnevnik pročitam i koristim. Vila Milica u Smederevu je sagrađena krajem 19.veka. Sada je poznatija kao Đurđevi vajati.

Zbog čega je i kako izgrađena? Aleksandar Simonović je bio oženjen Smederevkom. Milica je taj plac i imanje dobila kao miraz kada se udala. S obzirom na to da su bili vezani za Obrenoviće, koji su imali Letnji dvor u Smederevu, oni tu podižu vilu i angažuju tada mladog, obrazovanog arhitektu Danila Vladisavljevića koji radi projekat.

Vila Milica između dva svetska rata

I taj projekat se takođe se čuva u porodici, o njemu je pisala je Vesna Mrkić iz Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Smederevu.

Ovo je, pored Vile Obrenovića, bila jedna od najlepših u Smederevu. Na žalost, danas je mnogo izgubila od svoje autentičnosti i to je velika tema o kojoj treba govoriti i razmišljati – poručila je dr Snežana Cvetković.  

Naslednicima Aleksandra Simonovića je vila oduzeta posle Drugog svetskog rata. Mirjana dugo i uporno vodi postupak vraćanja te imovine.

Vila Milica – Đurđevi vajati, 1971. godina

Ona je sa porodicom, tokom rata živela u vili u Smederevu. Tu je upoznala supruga, pohađajući gimnaziju pa su te veze porodice Simonović sa Smederevom ojačane i učvršćene.

Foto Muzej rudničko – takovskog kraja: Mirjana Čanić Radojlović (u sredini) sa suprugom Ljubomirom, unukom Nikolom, Snežanom Cvetković iz Muzeja u Smederevu i Aleksandrom Marušićem iz Muzeja rudničko – takovskog kraja Gornji Milanovac

U ostavštini dinastije Obrenović koja potiče od Aleksandra Simonovića, a koju čuva Mirjana, i o kojoj je dr Cvetković pisala različit je material. Dominiraju fotografije, ima i umetničkih slika, predmeta i arhivske građe gde su uglavnom pisma.

U sedmom tomu edicije, koji je nedavno predstavljen u smederevskom Muzeju, iz te kolekcije predstavljene su fotografije Milana Obrenovića. Na jednoj ga u naručju drži baka Tomanija. Druga je iz perioda kada je bio učenik pariskog Liceja, i najzad, na trećoj je u narodnom odelu kako je često voleo da se fotografiše.

Tu je i nekoliko fotografija Natalije Obrenović, njegove supruge u naconalnom kostimu, ali i dvorskom ambijentu i modernoj haljini, kao i jedna zabeležena u Bijaricu, na kojoj je ona u crnini nakon ubistva njenog sina.

Kada su se Milan i ona razveli, Natalija je sa porodicom Aleksandra Simonovića otputovla na Krim, tamo su proveli više meseci. I to je zabeleženo na fotografijama.

Tu je još jedan izuzetan portret Kraljice Natalije, bila je jedna od najlepših evrpskih kraljica, zatim svilena maramica sa veženim monogramom. Zatim fotografije Aleksandra Obrenovića.

Jedna na kojoj kao dete stoji na stolici sa grbom dinastije čime je verovatno sugersano nastavljanje loze, na drugoj je Aleksandar prikazan sa vaspitačem Lazarom Dokićem i dvorskom damom Stanom Bogićević.

Još jedna je fotografija iz Bijarica sa porodicom Aleksandra Simonovića, tu je dolazila i Draga Mašin, i tu se, baš kao i u vinogradima u Smederevu, razvijala ljubav između nje i Aleksandra.

U porodici se čuva retka i fotografija dvorskih službenika ispred vile u Smederevu, kao i portet Jovana Ristića, delo Steve Todorovića – napominje dr Snežana Cvetković.

Sve to moći ćete da pronađete u najnovijem nastavku Edicije Obrenovići. Za sada je dostupan štampani primerak, a nakon toga biće ga i u elektronskom izdanju. Do tada, on lajn “prelistajte” prethodne brojeve. Vredi.

 

Fotografije korišćene u tekstu vlasništvo su Mirjane Čanić Radojlović

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!