Home InfoNaše priče Razvoj industrije, četvrti deo – Kako je nastao čuveni „Smederevac“

Razvoj industrije, četvrti deo – Kako je nastao čuveni „Smederevac“

by redakcija1

Početak industrije u Smederevu datira iz perioda podizanja prve livnice 1879. godine čiji je vlasnik bio Petar Nešić.

Godine 1923. na mestu te prve livnice, na desnoj strani Jezave, nedaleko od ušća u Dunav, izgrađena je fabrika Metalor i Ekonom.

U toj fabrici proizvedene su daleke 1928. godine prve livene peći u Srbiji. Prvi vlasnici fabrike tih čuvenih šporeta su bili Franjo Zajic, direktor tadašnje Fabrike šećera u Ćupriji i Milorad Živanović, proizvođač livenih peći „Zora“ iz Smedereva.

Odmah nakon Drugog svetskog rata, godine 1946, fabrika je preimenovana u Metalna industrija „Milan Blagojević“ i tada su se proizvodili isključivo crni, neemajlirani štednjaci (šporet na čvrsto gorivo), a godišnja proizvodnja je iznosila 35.000 komada.

U 50- i 60-tim godinama prošlog veka, ušlo se u nove investicije i u nekoliko faza, izgrađena je emajlirnica, pa se prešlo na proizvodnju emajliranih šporeta na čvrsto gorivo, kada je nastao čuveni štednjak „Smederevac“.

Već 1973. godine iz pogona je izašlo 250.000 komada, a 1990. pojavio se štednjak na čvrsto gorivo, novog „kraljevskog“ dizajna „Smederevac 720 rojal“.

Kako su godine prolazile, tako se menjao i dizajn, ali je tajna dobrog grejanja „Smederevca“ ostala sve do danas poznata samo nekolicini stručnjaka.

Fabrika  „Milan Blagojević, u oblasti metaloprerađivačke industrije zauzima najznačajnije mesto.

Osnovna delatnost preduzeća je proizvodnja i prodaja električnih i neelektričnih aparata za domaćinstvo. Još kao Akcionarsko društvo imala je sertifikat ISO 9001.

Preduzeće je proizvodilo i prodavalo i industrijske peći, gorionike, čamce i jahte, aparate i uređaje za proizvodnju hrane i pića… Danas se proizvodi iz ove kompanije koriste u čak 45 zemalja sveta.

Sada je u privatnom vlasništvu, ali se nalazi na istom mestu gde su nekada bili Ekokom i Metalor. Kroz svoje postojanje više puta je menjala vlasnike i nazive:

1) Prva livnica Petra Nešića,1879. g.

2) Fabrika Metalor i Ekonom, 1923. g.

3) Fabrika prvih livenih peći u Srbiji, 1928. g.

4) Metalna industrija Milan Blagojević,1946. g.

5) RO MB prizvodi po licenci firme „Artur Marten“, 1973. g.

6) Fabrika MBS Milan Blagojević, privatizovana, 2005.g.

Autor:

Nikola Tasić Cale,

dipl.maš.inženjer u penziji

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!