Home Recepti Pugliese, italijanski hleb

Pugliese, italijanski hleb

redakcija

 

Sastojci:
 
– 175g belog pšeničnog brašna
– 7g svežeg kvasca
– 90ml tople vode
 
Testo:
– 225g belog pšeničnog brašna (ja sam čak stavila i polovinu količine oštorg jer nisam imala dovoljno mekog – ništa mu ne fali)
– 225g integralnog pšeničnog brašna
– 1 kašičica šećera
– 2 kašičice soli
– 15g svežeg kvasca
– 275ml tople vode
– 75ml maslinovog ulja (ili maslaca)
 
Priprema:
 
Napravite starter: kvasac razmutite u toplov vodi pa sa brašnom zamesite tvrđe testo. Ostavite u velikoj blago nauljenoj posudi da prenoći, pokriveno plastičnom folijom. Jubistacha kaže da je potrebno od 8 do 10 sati, ja sam ga držala i duže (ne namerno, već nisam stigla ranije).
Sutradan u posebnoj činiji pomešajte obe vrste brašna sa šećerom i solju. Kvasac razmutite u toploj vodi pa ga sjedinite sa starterom. To možete da radite rukama ili varjačom, kako vam drago. Ja sam koristila ruke. Razmućen starter zajedno sa maslinovim uljem postepeno dodajte brašnu stalno mešući dok ne dobijete mekano testo.
Nastavite da mesite još dobrih 10 minuta, ako je potrebno pobrašnite radnu površinu s vremena na vreme. Ostavite teso u blago nauljenoj posudi pokriveno plastičnom folijom da se udvostruči.
Kada se testo udvostručilo, lagano ga premesite pa ostavite na tepsiji za pečenje pokriveno nauljenom plastičnom folijom da udvostruči volumen. Zagrejte rernu na 230 stepeni pa u zagrejanu ubacite tepsiju sa testom. Pecite 15 minuta pa smanjite temperaturu na 200 i pecite još 20 minuta. U receptu nije naglašeno ali ja volim da na svako pecivo po vađenju iz rerne stavim vlažnu krpu,  da mi korica ne bi bila previše hrskava i da bi hleb zadržao mekoću. Krpu držim oko 5 minuta pa je sklonim i hladim hleb tako, bez ičega na njemu, samo ga
ostavim.
Kakav vi hleb volite da jedete i mesite? 🙂
 
0 komentara
0

Slične vesti