Home InfoNaše priče “Prva biblioteka u Smederevu”-Staro Smederevo kroz crteže i priče

“Prva biblioteka u Smederevu”-Staro Smederevo kroz crteže i priče

redakcija1

Ovu zgradu u ulici Kralja Petra zgradu je projektovao je 1941.godine arhitekta Mihailo Vulčević. U to vreme on je radio u radionici arhitekte Dragiše Brašovana. Inače, ta zgarda je tada služila za potrebe restorana, ali je adaptirana tako da je Biblioteka dobila solidne prostorije za rad. U današnjem smislu reči prva biblioteka u našem gradu je “Smederevsko čitalište”, osnovano 1846. godine. To je bila prva ustanova kulture u našem gradu i jedna od prvih javnih biblioteka u Kneževini Srbiji.

Iz Smederevskog čitališta nastala je Narodna biblioteka Smederevo. Zasluge za otvaranje i postojanje “Čitališta” pripadaju znamenitim Smederevcima tog vremena, između ostalih i Paunu Jankoviću Baći, koji je u vreme otvaranja čitališta u Srbiji bio ministar prosvete. Tokom svog višedecenijskog postojanja i rada Biblioteka je menjala lokacije i nazive (“Smederevsko čitalište”, Čitaonica “Smederevsko jedinstvo”, “Narodna knjižnica i čitaonica”) i radila je uz povremene prekide. Najveće stradanje doživela je prilikom eksplozije municije 1941.godine, kada je uništena zgrada i celokupan knjižni fond tadašnje Biblioteke. Angažovanjem Komesarijata za obnovu Smedereva, Gradska biblioteka počinje sa radom novembra 1943.godine.

Biblioteka se vratila u centar grada i to u zgradu u ulici Kralja Petra I 2 (danas je tu “Istorijski arhiv”) 1954.godine. Ranije je zgrada služila za potrebe restorana, ali je adaptirana tako da je Biblioteka dobila solidne prostorije za rad. Dečje odeljenje je zvanično otvoreno 1. maja 1955.godine. Najviši uspon je imala u periodu od 1970. do 1980. Godine,kada se knjižni fond uvećava za oko 5.000 novih knjiga, a osniva se i služba za nabavku i obradu knjiga, koja kasnije prerasta u Odeljenje nabavke i obrade publikacija.

Od godine 1954. ona radi u kontinuitetu, a od 1990. godine, sada pod nazivom “Narodna biblioteka Smederevo”, prelazi u novi, namenski projektovan i adekvatno opremljen prostor veličine 1945m2, u najužem centru grada,u Karađorđevoj ulici. Naime, započeta izgradnja Doma kulture u Karađorđevoj ulici 5, koji se gradio iz mesnog samodoprinosa, prvobitni projekat nije predviđao prostor za novu biblioteku. Naknadnim intervencijama i dopunama, isprojektovan je i prostor za potrebe Biblioteke. Sa radom u novoj zgradi Biblioteka je započela 15. oktobra 1990. godine.

Autor:
Nikola Tasić Cale
na bazi crteža Živadina Miloševića Žilica
i iskaza vlasnika, naslednika ili stanara

1 komentara
0

Slične vesti

1 komentara

Smederevac 19.12.2020 - 22:13

Na spratu pomenute zgrade 1959/60 g. je bilo i zabaviste . Ne znam tacno do kada jer je moja generacija sledece jeseni krenula u prvi razred ali se obdaniste negde 63/64 g. nalazilo na prostoru danasnjeg Sah kluba .

Reply

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!