Home Recepti Prebranac

Prebranac

by redakcija

Sastojci:

500g belog pasulja
2 glavice crnog luka
2 čena belog luka
60 ml ulja
2 kašike brašna
3 kašičice aleve slatke paprike
1 kašičica tucane ljute paprike
2 kašičice soli
1/2 kašičice bibera
1 list lovora

Priprema:

Pasulj stavite u šerpu pa prelijte vodom i pustite da provri. Neka vri 10-15 minuta, pa procedite i nalijte ponovo vodu (ovog puta vruću) i pustte da ponovo provri i vri 15-ak minuta. Ponovite ovaj proces još jednom ili dva puta. Rernu uključite na 200 stepeni. Crni i beli luk sitno naseckajte i pripremite sve začine. Pasulj procedite (ali sačuvajte vodu) pa ga prebacite u posudu za pečenje, preko stavite isečen crni i beli luk pa začinite solju, biberom, lovorovim listom, ljutom tucanom paprikom i jednom kašičicom aleve slatke paprike. Zatim malo promešajte da se sastojci ravnomerno rasporede pa nalijte vodom u kojoj se kuvao pasulj koliko može da stane. Pokrijte odgovarajućim poklopcem ili aluminijumskom folijom pa stavite da se peče. Peći poklopljeno najmanje 2 sata pa otklopiti. Sada zagrejte ulje u šerpici pa kada se dobro zagreje dodajte brašno i preostalu alevu papriku i dobro propržite nekoliko minuta uz stalno mešanje da se ne stvore grudvice. Prelijte spremljenu zapršku preko prebranca pa vratite u rernu na još 45-60 minuta. Prebranac će biti taman kada ipak malo odstoji – ne toliko da se ohladi, već toliko da se tečnost u posudi stabilizuje. Služite uz kupus salatu i običan beli hleb – nema bolje kombinacije

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!