Home Recepti Pečena patka sa ultra hrskavom kožicom

Pečena patka sa ultra hrskavom kožicom

redakcija

Sastojci:

Dan ranije:

1 cela patka od 2 kg – očišćena, oprana i osušena
1 kašičica soli
1 list lovora ili 1/4 kašičice mlevenog lovora
5 zrna bibera ili 1/2 kašičice mlevenog bibera
1/2 kašičice suvog ruzmarina
1/2 kašičice mešavine kineskih 5 začina (cimet, karanfilić, sečuanski biber, komorač, zvezdasti anis) – izostavite ili dodajte malo cimeta, karanfilića i onoga što imate od sastojaka iz mešavine

Dan pečenja, glazura:

sok od polovine pomorandže
1 kašičica soja sosa
1 kašičica susamovog ulja – izostavite ukoliko nemate, ali može se pronaći u svim prodavnicama zdrave hrane i fantastičnog je ukusa
1 kašičica senfa
1 kašičica viskija
1 kašika javorov sirupa ili meda

Priprema:

Dan ranije patku dobro očistite, operite i osušite unutra i spolja papirnim ubrusima. Zasecite kožu na grudima u pravcu koji želite na nekoliko mesta. Začine istucite/pomešajte u avanu pa ih ravnomerno utrljajte u patku i unutra i spolja. Uvežite batake a šiju zatvorite čačkalicama. Dobro uvijte u plastičnu foliju i stavite u frižider da prenoći.

Na dan pečenja izvadite patku iz frižidera, sklonite foliju i stavite na pripremljen pleh sa rešetkom da odmara na sobnoj temperaturi barem 1 sat pre pečenja. Rernu za to vreme zagrejte na 180 stepeni. Nakon odmaranja stavite patku grudima okrenutu na gore u rernu na 30 minuta. Okrenite je, pecite još 30 minuta pa ponovo okrenite grudi na gore i nastavite sa pečenjem još 1 sat. U međuvremenu pomešajte sastojke za glazuru, pa nakon pečenja premažite jednom celu patku i vratite u rernu na 15 minuta. Ponovite premazivanje i pečenje od 15 minuta još jednom pa patku izvadite iz rerne da odmara 15-20 minuta pre sečenja.

Uz patku sam pripremila grubi pire krompir koji sam kuvala u mleku sa celerom, belim lukom i puterom kao i kuvanu šargarepu sa mirođijom koju sam na kraju glazirala sa malo Martinija – fantastična kombinacija!

0 komentara
0

Slične vesti

error: Sadržaj je zaštićen !!