Home ZanimljivostiAutomoto Farovi koji prate pogled vozača

Farovi koji prate pogled vozača

by redakcija

Opel razvija novu generaciju adaptivnih farova koji će usmeravati svetlosni snop u pravcu vozačenog pogleda.

Novi sistem koristiće kameru, sa infracrvenim senzorima i foto-diodama, koja skenira oči vozača preko 50 puta u sekundi u noćnoj vožnji. Uz pomoć informacija o tome gde je usmeren pogled vozača, sistem prilagođava položaj farova kako po vertikalnoj, tako i po horizontalnoj osi. 

Prilikom konstruisanja novih farova, inženjeri su morali da reše problem prirodne tendencije oka da naglo menja fokus sa jednog na drugi objekat, zbog čega bi inače i svetlosni zrak koji prati pogled "skakutao" tamo-amo. 

Kako bi sprečili nagle promene položaja svetala, Opelovi stručnjaci su razvili specijalni algoritam koji garantuje fina pomeranja i prilagođavanja svetlosnog zraka.

"Radili smo na ovom konceptu oko dve godine", izjavio je direktor za svetlosne tehnologije u kompaniji Opel, Ingolf Šnajder. 

"Što smo više shvatali prednosti farova koji prate pogled vozača, postizali smo intezivniji napredak na tom polju", dodao je on. 

I dok je ova tehnologija još uvek u razvoju i daleko od praktične upotrebe, Opel je potvrdio da su završena testiranja njihovih "LED matrix" farova i da će početi da ih ugrađuje u serijske modele u roku od 18 meseci. 

Ovi farovi omogućavaju bolju osvetljenost puta ispred automobila zahvaljujući kameri koja detektuje vozila koja nailaze iz suprotnog smera ili se kreću ispred automobila u istom smeru. 

Kada primeti drugi automobil, sistem pojedinačno podešava svetlosne diode koje obasjavaju put kako bi se sprečilo zaslepljivanje njegovog vozača.

Izvor: B92

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!