Home ZanimljivostiSaveti Okrenete novi list u 2023. godini- 5 fizičkih aktivnosti

Okrenete novi list u 2023. godini- 5 fizičkih aktivnosti

by Redakcija

5 fizičkih aktivnosti – da okrenete novi list u 2023. godini

Bliži se kraj godine i već se polako preslišavamo – šta smo postigli, koje ciljeve smo ostvarili, a šta smo mogli uraditi bolje. Nova godina je dobra prilika i za donošenje važnih odluka, kreiranje ciljeva, ali i za rad na promenama. Uvođenje zdravih navika poput pravilne ishrane i redovnog vežbanja neke su od najčešćih novogodišnjih odluka.

Koliko puta ste sebi rekli da „okrećete novi list“ pa odustali? Možda ste izabrali pogrešan pristup, krenuli bez prave motivacije ili podrške trenera? Uglavnom grešimo jer se ne informišemo dovoljno ili isprobavamo rigorozne i neproverene dijete koje nisu održive. Primera radi, mnogi krenu sa tzv. medicinskim jelovnikom računajući na brz gubitak kilograma. Međutim, to nije pametno bez konsultacija sa lekarom ili nutricionistom. Saznajte više o VMA dijeti pre nego što započnite ovaj strogi režim ishrane.

Pored zdravih navika i hranljivih namirnica u tanjiru, bitno je da se pokrene telo. Za dobar početak 2023. godine donosimo vam 5 fizičkih aktivnosti koje vam zaista mogu promeniti i izgled i život. Pročitajte.

Planinarenje

Planinarenje je odličan izbor ako tražite aktivnost koja će pokrenuti vaše telo, ali i izbistriti um i obogatiti život u svakom smislu. Jednostavnim učlanjenjem u planinarski klub i usvajanjem osnovnih pravila ponašanja i mera sigurnosti kada ste na planini, ne postajete samo planinar, već širite svoje vidike (bukvalno i figurativno).

Osvajanje planinskih vrhova ima brojne prednosti za fizičko i mentalno zdravlje. Penjanje nas uči da se borimo i da se takmičimo sa samim sobom. Dakle, jačamo svoju psihičku snagu, izdržljivost duha i tela, istrajnost i pritom – sve vreme imamo mogućnost da uživamo u lepotama prirode.

Planinarenje nas uči o nama samima, koje su nam granice, kako da se poboljšamo, da bolje razumemo svoje potrebe. S druge strane, podučava nas značaju grupe, koliko je timski rad važan za osvajanje cilja. Ne treba zanemariti činjenicu da je na planinarskim akcijama sjajno druženje. Dakle, priključite se sami ili sa porodicom ili prijateljima klubu u svom gradu i obogatite život novim iskustvima.

Teretana

Redovni odlasci u teretanu mogu da donesu mnogo koristi vašem telu. Uz pravilno urađene vežbe stiče se tonus mišića, oblikuje figura i mršavi. Razmislite o tome da krenete na fitnes ili radite treninge snage u najbližoj teretani. Ako nemate dovoljno vremena da u svoj dnevni raspored obaveza uključite odlazak u teretanu, vežbajte sa trenerom online.

Profesionalni instruktor može da vam napravi plan ishrane i vežbanja i da vas vodi kroz svaki obrok i vežbu. Uz ovakvu pomoć i podršku mnogo je efikasnije izgraditi dobre navike, ostvariti za kratko vreme odlične rezultate i u pravom smislu te reči „okrenuti novi list“. Potražite pouzdanog trenera koji lepo objašnjava vežbe, ima dobre recenzije i dostupan je za vaša pitanja u svakom trenutku.

Latino ples

Ako niste „tip“ za teretanu ili jednostavno želite da maksimalno preokrenete i „začinite“ svoju svakodnevicu u Novoj godini, možda treba da isprobate nešto egzotično i drugačije. Potražite u svom gradu kurseve latino plesa i zaigrajte.

Ples je zabavna aktivnost, podiže nam raspoloženje i ostavlja sa osmehom na licu. Međutim, ples takođe može biti efikasan oblik vežbanja. Ponekad ples čak može sagoreti više kalorija nego obični kardio trening, kao što je trčanje na traci za trčanje. Uvek možete da pronađete i interesante tutorijale i video snimke na internetu, gde instruktori plesa detaljno objašnjavaju plesne korake. Vežbe latino plesa su odličan način da održite svoje telo u formi, a da pritom uživate u zabavi.

Plivanje

Plivanje je odličan način da aktivirate celo telo i poboljšate cirkulaciju. Sat vremena plivanja sagoreva skoro isto toliko kalorija koliko i trčanje, a pritom nema opterećenja kostiju i zglobova. Bez obzira na nivo vaše kondicije, plivanje nudi mnogo potencijalnih zdravstvenih koristi. Možete da smršate, oblikujete figuru, ojačate srce i pluća, i uz sve to maksimalno poboljšate svoje raspoloženje. Naime, kako dovodi do oslobađanja hormona sreće – endorfina, dopanima i serotonina, redovno plivanje je odlična strategija za smanjenje stresa, anksioznosti i rizika od depresije.

Plivanjem unapređujemo zdravlje kostiju i mišića, povećavamo kapacitet pluća i podstičemo optimalan rad kardiovaskularnog sistema. Rezultat je zgodno i zdravo telo puno energije.

Joga

Svrha joge je da izgradi snagu, svest i harmoniju u umu i telu. Postoji više od 100 različitih tipova ili škola joge, ali većina sesija obično uključuje vežbe disanja, meditaciju i zauzimanje položaja (ponekad se nazivaju asane ili poze) koje istežu i savijaju različite mišićne grupe.

Joga je odlično sredstvo za očuvanje zdravlja jer se zasniva na preventivi i sposobnosti tela da se samo izleči. Tehnike opuštanja u okviru joga sesija mogu da smanje smanje hronični bol poput glavobolje, artritisa ili bola u donjem delu leđa. Joga takođe može sniziti krvni pritisak i smanjiti nesanicu.

Sa redovnim praktikovanjem joge možemo da računamo i na povećanu fleksibilnost, bolju mišićnu snagu i tonus, poboljšano disanje i visok nivo energije i vitalnosti. Jedinstvene vežbe joge održavaju metabolizam u ravnoteži, pomažu da smanjimo težinu i unapredimo kardiovaskularno zdravlje.

Osim fizičkih prednosti, jedna od najboljih prednosti joge je to što pomaže osobi da se izbori sa stresom. Stres se može otkriti na mnogo načina, uključujući bol u leđima ili vratu, probleme sa spavanjem, glavobolje, zloupotrebu droga i nemogućnost koncentracije. Joga može biti veoma efikasna u razvoju veština suočavanja i postizanja pozitivnijeg pogleda na život.

Uključivanje meditacije i disanja u jogu može pomoći da se vaše mentalno blagostanje poboljša. Zarapvo, redovna praksa joge stvara mentalnu jasnoću i smirenost, povećava svest o telu i ublažava hronične obrasce stresa. Naš um će biti opušteniji, koncentracija izoštreba, a fokus bolji.

Ako želite da pokrenete veliku promenu u svom životu, bez obzira na to koliko često (i da li uopšte) vežbate, Nova godina je dobar trenutak. Za disciplinu tela i duha opredelite se za odlazak u teretanu ili na plivanje. Iscelite svoj um i ojačajte telo kroz vežbe joge. Istražite okolinu i stepen svoje izdržljivosti kroz planinarenje. Na kraju, zaplešite u uzbudljivom latino ritmu! Koju god fizičku aktivnost da odaberete, setite se da je potrebno vreme da izgradite rutinu. Krenite, ne odustajte i hrabro gazite napred ka svom cilju.


Srbijanka Stanković

 

Obaveznih 5 stvari kojih se morate pridržavati ako želite sebi da produžite život

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!