Home InfoČitaoci pišu SJAJ I BEDA SMEDEREVSKOG SPORTA!

SJAJ I BEDA SMEDEREVSKOG SPORTA!

redakcija

Da Smederevo ne ostane na dnu liste po neznanju i nestručnosti kadrova koji rukovode i odlučuju u Gradu Smederevu, pobrinula se Opština Prokuplje, koja je jednoj „Maji“, inače tamošnjoj Članici Opštinskog veća poverila zadatak da izvrši raspodelu finansijskih sredstava namenjenih za finansiranje sporta u toj opštini. Više o ovome saznaćete u nastavku teksta.

A sada da malo pogledamo u "naše dvorište":

Godinama unazad ukazujem na konstantan problem po pitanju finansijske raspodele sredstava za sport, i posle skoro decenijske „borbe“, napokon smo dočekali mali boljitak i na tom planu. Naravno, ova raspodela sredstava i dalje ne predstavlja pravilnu, i na zakonu definisanu Odluku, pre svega iz razloga lošeg tumačenja zakonskih akata ( Zakona o sportu), kao i zbog činjenice da ova tumačenja ne radi niko iz pravne struke, već isto tako neka „Maja“ ili Jasna, koja uz pomoć tzv. pripravnika ili priučenih pravnika sa Megatrenda pokušava da pronikne u suštinu problema. Evo, deset godina je prošlo kao tren… a mi smo se tek sada pomerili sa „mrtve tačke“! Što bi rekao Čkalja u seriji „Kamiondžije“ – „Samo dok se zaukćem“…

I tako, posle toliko godina dobili smo kakvu – takvu manje nakaradnu Odluku o izboru programa u oblasti sporta koji će se finansirati iz budžeta Grada Smedereva za 2017. godinu. Ono što svakako predstavja veliki pomak je činjenica da je povećan broj klubova koji će biti finansirani od strane gradskog budžeta. U 2009. godini bilo je "svega 48 klubova", pa je tokom narednih godina taj broj varirao (bilo jedva 30), ali nikada nije dostizao više od trenutnog, koji sada iznosi – 63! Naravno, broj klubova koji egzistira u Smederevu je znatno veći ( preko 120 ), s tim da postoje i klubovi koji ne ispunjavaju ni minimum kriterijuma za dodelu sredstava.

Takodje, novitet kod nas (inače kod drugih još pre 10 godina) je i to što smo napokon shvatili da je potrebno finansirati GODIŠNJE PROGRAME tj. aktivnost,i a ne bazirati finansiranje na osnovu nekakvih paušalnih kriterijuma. Naravno, sada je se postavlja pitanje stručnosti tih ljudi koji navodno treba da pročitaju sve te programe (ako ih uopšte i čitaju), kao i da se izvrši odredjena provera kod matičnih saveza, banaka itd. pre donošenja bilo kakve odluke.

Prema sadašnjoj Odluci o raspodeli sredstava možemo zaključiti da je napokon proradila svest kod pojedinih ljudi, i da su shvatili suštinu finansiranja sporta u lokalnim zajednicama. Tj. shvatili su delimično, jer valjda ne mogu sve odjednom. Kao i u školi…nekome treba više vremena da nešto shvati i nauči, dok nekome treba manje. Nadamo se da će ovi naši nastaviti ovim ritmom, i da neće biti „kampanjci“. Ljudi, ako nešto zapne, tu smo. Javite se. Nije sramota ne znati!

Ali, kao i kod svakog „prvenca“, i ovde ima nepravilnosti. Ja ću vam navesti samo neke od njih:

Prvo, ovim putem želim da obavestim ljude iz klubova koji se nisu javili na konkurs iz bilo kojih razloga, ili je njihov program odbijen, da mi se jave kako bih vam ponudio eventualno rešenje.

Razlog je prost i jasno definisan! Samo POSEBNI PROGRAMI izvršavaju se po javnom pozivu! Što će reći da za REDOVNE GODIŠNJE PROGRAME ne može da postoji javni poziv/konkurs, jer je lokalna zajednica u obavezi da učestvuje u finansiranju programa sportskih organizacija.

Drugo,  ti programi, ako će se postupati po Zakonu, registruju se prema kalendaru u tekućoj za narednu godinu, što nije ispoštovano u ovom slučaju, pa samim tim ni konkurs nije zakonski osnovan.

Zakon o Sportu RS  jasno je definisao način na koji treba zasnovati sistem finansiranja sporta i na nivou lokalne zajednice. S tim u vezi, osoba koja je tumačila Zakon, iliti neka „Maja“, nije pravilno izvršila svoj zadatak. Naime, mi i u sadašnjoj Odluci imamo pogrešno interpretiran pojam "nosioci programa“, iliti od posebnog značaja za jedinicu lokalne samouprave?! To se desilo iz razloga kada je „Maja“ pročitala član 137 stav 16. Zakona o sportu koji glasi ovako:

Naravno, naša “Maja” je to bukvalno shvatila, jer u članu 120.stav 3. Zakona o sportu stoji:

Znači, draga „Majo“ , Jasna ili Miloše, u Zakonu je jasno definisano da je reč o SPORTSKIM GRANAMA koje su od posebnog značaja, a ne o sportskim organizacijama ili klubovima. Pa na primer: Iz nekog odredjenog razloga možete da odlučite da favorizujete odredjenu SPORTSKU GRANU (masovnost, popularnost, pristupačnost itd.), ali ne da samovoljno favorizujete odredjeni klub – u tome je razlika!

Još jedna u nizu nepravilnosti i nelogičnosti je i to da je raspodelom sredstava planirano da Gradski fudbalski savez Smederevo dobije 5.300.000,00 dinara, a da je pritom većini fudbalskih klubova (većinom seoskih – njih 24) već nalazi na listi budžetskih korisnika, pa se postavlja logično pitanje, iz kog razloga je opredeljen ovaj iznos, i za koje namene? U tom slučaju, da ste hteli – a očigledno niste, onda je celokupna raspodela fudbalskim klubovima mogla da ide preko Gradskog fudbalskog saveza, bez daljeg uplitanja komisije. U suprotnom, postojanje ovog saveza na lokalnom nivou gubi svaki smisao, izuzev bespotrebnog trošenja budžetskih sredstava, ili potkusurivanja političkih "partnera".

Takodje, iznos od 13.400.000,00 dinara koji je opredeljen za finansiranje programa Fudbalskog kluba "Smederevo 1924" takodje predstavlja šamar u lice svim ostalim sportskim kolektivima u Smederevu. To što se nekolicina ljubitelja i simpatizera uključila, i dala svoju podršku klubu, to jeste za svako poštovanje. Ali, da li je realno da posle svih mahinacija koje su dogodile u predhodnom periodu, one postanu svojevrstan "refer" za dobijanje ovakve podrške gradskih vlasti. Ona floskula da je fudbal najvažnija sporedna stvar na svetu, kod mene (a verujem ni kod većine) "ne pije vodu"! U ovoj raspodeli kada saberemo sve iznose koji su opredeljeni za finansiranje fudbalskih klubova i saveza dolazimo do ukupne cifre od blizu 30.000,000,00 dinara, što predstavlja skoro polovinu od ukupnog budžeta!

 Da pogledate kompletnu raspodelu budžeta za 2017. godinu, kliknite OVDE

Ostao sam vam dužan informaciju za famoznu "Maju" iz Prokuplja. Više informacija možete saznati na klikom na link OVDE

Autor: CoachNI

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!