Home Recepti Musaka od piletine sa tikvicama

Musaka od piletine sa tikvicama

redakcija

Sastojci:

2 kašike maslinovog ulja
1/2 glavice crnog luka
1 šargarepa
600 g samlevenog pilećeg belog mesa
50 g pirinča oblog zrna
malo manje od kašičice soli
prstohvat bibera
malo svežeg peršuna
1 tikvica + nešto brašna za valjanje
1 jaje umućeno sa 4 kašike mleka
40 g ribanog parmezana

Priprema:

Belo meso samleti na mašini za meso ili u električnoj seckalici pulsiranjem. Na polovini ulja propržiti sitno sečen luk i šargarepu da blago porumeni, pa dodati mlevenu piletinu. Dinstati dok se piletina delimično ne skuva (oko 15 minuta) s tim što varjačom treba razbijati grudve mesa sve dok se meso potpuno ne usitni. Ukoliko je potrebno dodati po malo vode. Kada se meso usitnilo dodati pirinač, so, biber i peršun pa dobro promešati i nastaviti sa kuvanje još 10-ak minuta sa povremenim dodavanjem vode i mešanjem.
Zagrejati rernu na 180 stepeni. Tikvicu dobro oprati pa iseći na jako tanke šnite. Manju posudu za pečenje po dnu premazati preostalim maslinovim uljem. Šnite tikvice uvaljati blago u brašno pa u dva-tri reda poređati po dnu pripremljene posude. Sada treba ravnomerno rasporediti kuvanu piletinu. Ukoliko je potpuno suva tj. ukoliko je sva voda isparila obavezno pre sipanja u posudu sa tikvicama, dodati još pola čaše tople vode i dobro promešati, da bi musaka bila sočna. Dakle, ravnomerno rasporediti meso a zatim pokriti sa još 2-3 sloja tikvce uvaljane u brašno. Preliti razmućenim jajetom sa mlekom, poklopiti i staviti da se peče – 1 sat, pokriveno, na 180 stepeni. Nakon jednog sata otklopiti i bogato posuti rbanim parmezanom i vratiti u rernu na još 10 minuta. Musaka je tada gotovoa i spremna za služenje .

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!