Home Recepti Pita sa piletinom i tikvicama

Pita sa piletinom i tikvicama

redakcija

Sastojci:

1 glavica crnog luka
2 šargarepe
jedna šaka pirinča
2-3 manje mlade tikvice
400g pilećeg filea
ulje
so
biber
vegeta
peršun
Preliv:
1 jaje
1 pavlaka
100ml mleka
vegeta

Priprema:
 
Crni luk, sitno iseckan, dobro prodinstajte na ulju.Dugo ga dinstajte jer je on osnova za nadev koji treba da bude kašast da bi pita bila sočna. Zato slobodno dodajte po malo vode nekoliko puta.Dodajte šagarepu seckanu na polukolutove. Ja ne volim da je za ovu pitu dinstam dugo, jer postane gnjecava. A mnogo je lepši ukus ako imate šta da zagrizete osim mesa. Dodajte pirinač. Slobodno ga stavite koliko god mislite da treba. Dobro promešajte i često mešajte uz dodavanje po malo vode, da bi se pirinač lepo raskuvao i da se ne bi zalepio za šerpu. Kada se pirinač raskuva, dodajte tikvice sečene na sitne kocke. Od njih isto zavisi koliko će pita biti sočna. Neka ispuste svu vodu, da pita ne bi bila gnjecava.Dodajte piletinu, takođe sečenu na što sitnije komadiće. Kratko prodinstajte, tek da se piletina skuva.Začinite biberom, peršunom, solju i vegetom. Uvijte pitu sa po dve kore ili sa po jednom debljom, kako god da volite.Kada uvijete pitu, umutite jedno jaje, jednu pavlaku (ja najviše volim da koristim Imlekovu crvenu sa 20% masti), mleko i vegetu.Sipajte preko svakog štapa pite, da dobro upije. Pecite 20 minuta na 200 stepeni, ako vam je rerna merodavna. Ako nije, oblećite oko rerne, okrećite pleh na onu stranu gde bolje greje, snalazite se kako znate i umete.Posle dvadeset minuta, pitu izvadite, prekrijte krpom da se malo istišti, a onda navalite!

0 komentara
0

Slične vesti

error: Sadržaj je zaštićen !!