Home InfoNaše priče Kuće u Stevana Nemanje – Staro Smederevo kroz crteže i priče

Kuće u Stevana Nemanje – Staro Smederevo kroz crteže i priče

redakcija

Kuća u Stevana Nemanje br. 3

Prema iskazu sadašnje stanarke jednog od stanova u ovoj zgradi, Danice Dane Marković-Perović, ona je izgrađena1957.godine. Tada je njen deda Branimir Brana Marković podigao kredit, te izfinasirao izgradnju stana u koji se uselio sa svojom porodicom. Zgrada je isprojektovana tako da ima 6 stanova : po 2 u prizrmlju, i po 2 na prvom i drugom spratu. U stanu br. 5 stari smederevac Brana Marković, radeći u fabrici „Heroj Srba“, sa ženom Ružicom (Seka), izrodio je ćerku Dobrilu (Lila) i sina Dobrivoja. Kao zanimljivost ovde se navodi da je „taj“ Dobrivoje Marković Doba bio odličan đak, student, i kao dipl. maš. inženjer i veliki graditelj Železare. Kao takav bio je jedini rođeni smederevac, koji je imao sve najviše rukovodeće funkcije u Železari, a bio je i kandidovan za Generalnog direktora ! Doba je takođe bio i odličan veslač, član Uprave i predsednik Veslačkog kluba.

Zanimljivost je da je Danica navela i sve stanare kojih se seća iz svog detinjstva provednog u toj zgradi, u kojoj i dan-danas živi sa svojom srećnom porodicom. Pa, kao raritet, evo tog spiska stanara : Stan br.1-porodica Moldovan, Vita, Božica i sin Miša.Kasnije je tu bila porodica Vučić ; Mića, Bojana i deca Goran i Ružica, a onda su tu došli Dragiša i Cica sa troje dece ; Vanja, Vlada i Ivana. Stan br.2-porodica Surina, Mirko i Smilja, oni nisu imali dece. Stan br.3-porodica Stoilović, Dragi, Vukica i Dubravka. Stan br.4-porodica Resavac, dok ga nije kupio Vlada Stoičkov 1987. godine. Stan br.5-porodica Marković, sada tu žive Perovići i Šakići. Stan br.6-porodica Kostić, Branislav i Cveta sa sinovima Urošem (Šakić) i Milanom. Sada tu živi snaja Jelica sa sinom Bojanom.

 

Kuća u Stevana Nemanje br.5

Ovu lepu jednospratnu zgradu izgradio je Dragi Dimitrijević Kiseljko 1956. godine za potrebe Jugoslovenskog Rečnog Brodastva. U zgradi su živele 2 porodice: jedna je Predraga Kuzmanovića sa suprugom Olgom i ćerkama Ljiljanom i Milicom, a druga je bila Viniza Jakova sa suprugom Milicom. Iskaz i podatke o ovoj lepoj zgradi i stanarima u njoj, dala je sadašnja stanarka Milica Kuzmanović, inače vaspitačica u dečijem vrtiću. Ona kaže su se njeni roditelji tu uselili 1959. godine i da je njen otac Predrag Kuzmanović Dragan bio šef Agencije -Jugoslovensko Rečno Brodarstvo. *
Draganov posao, kao šefa Agencije, bio je da organizuje i vodi sledeće poslove:
Transport: JRB je posedovao kapacitete za prevoz najrazličitijih vrsta roba, kao i za određene turističke usluge. Prevoz tereta JRB je obavljao kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Udeo inostranog transporta je bio oko 90%.
Agencijske usluge : JRB preko svojih predstavništava i agencija na Dunavu i Savi nudio je sve vrste agencijskih usluga brodovima i brodskoj posadi.
Brodoremont: JRB pored remonta rečnih plovila obavljao je za sopstvene potrebe, vršio je i eksterne popravke za svoje klijente – kako teretnih tako i putničkih brodova.
Ostale usluge: JRB pored rečnih robno-transportnih usluga, pružaoje i čitav niz ostalih usluga.

 

Autor:
Nikola Tasić Cale
na bazi crteža Živadina Miloševića Žilica
i iskaza vlasnika, naslednika ili stanara

0 komentara
0

Slične vesti

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!