Home Info Završena teretna pruga od Nove luke do auto-puta

Završena teretna pruga od Nove luke do auto-puta

by redakcija

Posle dve godine od početka projekta, ovih dana biće okončani radovi na izgradnji teretne pruge koja spaja Luku Smederevo i postojeću prugu Smederevo- Mala Krsna.
Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije, Zorana Mihajlović je danas posetila gradilište.

Izgradnja 7,5 kilometara nove teretne pruge koštala je 9 miliona evra. Pruga na koju se čeka više od decenije, važna je za povezivanje luke i industrijske zone sa železničkim Koridorom, i za kombinovanje vodnog, drumskog i železničkog saobraćaja. 

U septembru će  biti raspisan tender za izgradnju nove luke Smederevo, a radovi bi trebalo da počnu u martu iduće godine. Taj posao će koštati 93 miliona evra.
Kada luka bude završena, kompletan transport koji se sada obavlja kolosecima u centru grada, iz Stare Luke, biće preseljen na lokaciju Nove luke. To bi trebalo da se dogodi do 2021. godine.

Izmeštanje pruge i planirano izmeštanje železničke stanice iz centra grada, omogućiće da smederevska tvrđava bude „oslobođena” koloseka. Tada će biti moguće i da konačno dospe na listu kulturne baštine UNESKO, a samim time i postane kandidat za velika ulaganja u obnovu.

 

Izvor: SDCafe

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!