Home InfoNaše priče Kuća Josifa Caska- Staro Smederevo kroz crteže i priče

Kuća Josifa Caska- Staro Smederevo kroz crteže i priče

redakcija1

Prilikom izgradnje fabrike „Sartid“ u Smederevo je posle Prvog svetskog rata doselilo dosta stranaca (Nemaca, Čeha, Mađara, Rumuna i dr.). Jedan od njih bio je i Čeh Josif Caska, koji je nakon obnove Savskog mosta u Beogradu,  došao u Smederevo sa suprugom Sneškom. Pošto je u Pragu završio Višu tehničku školu, po zanimanju je bio inženjer. Kao  edukovan stručnjak bio je postavljen za upravnika u Mehaničkoj radionici „Sartida“.

Godine 1932. u ulici Svevana Nemanje izgradio je spratnu porodičnu kuću sa lepo uređenom zelenom površinom. Kuća se po stilu razlikuje od drugih u okolini, jer je Caska u nju uneo elemente iz svog rodnog kraja. U toj kući Caski su se rodila i deca : ćerka Ljudmila i sin Jirži Irko. Josif Caska je bio neverovatno vredan čovek. Imao je vinograd na putu za „Sartid“, preko puta Dunava na blagoj uzvišici. Ustajao je rano ujutru i tamo puno radio, a kad bi došlo vreme za početak rada u fabrici, hitro je odlazio. Za njega se govorilo da je vredan kao krtica. Ostao je upamćen kao iskren i pravičan čovek, strog, ali korektan u ophođenju.

Stariji smederevci se sećaju Josifovog sina Irka. On je još kao dečak 1940. godine oboleo od dečije paralize, pa je zboga toga celog života bio invalid. Međutim, on je neverovatnom voljom položio vozački ispit, te mu je jedan od prvih „Fića“, bio nerazdvjni saputnik. Inače, Irko je zarvšio Ekonomski fakultet, a onda kao je ekonomista radio u Železari. Sa svojim „Fićom“ često je bio na korzou u društvu svojih drugova.

 

Autor:
Nikola Tasić Cale
na bazi crteža Živadina Miloševića Žilica
i iskaza vlasnika, naslednika ili stanara

1 komentara
1

Slične vesti

1 komentara

ppericaa 12.10.2021 - 17:11

ko je sada vlasnik te kuce ? Sta se edsilo sa dvema devojkama koje su njihove naslednice ? Jedna od njih koje se secam kroz maglu se zvala Ana i bila je mentalno ostecenja i veoma gojazna. Nazalost sluzila je za podsmeh na ulici. Imala je i stariju sestru koja se skolovala ali cini mi se da je i onzavrsila na ulici. 90ih sam ih sporadicno vidjao na ulici prljave i zapustene.
Zna li Cale sta se desilo sa njima ?

Reply

Ostavi komentar

error: Sadržaj je zaštićen !!