Home ZanimljivostiPutovanja Kako da uštedite novac za letovanje bez odricanja

Kako da uštedite novac za letovanje bez odricanja

by Redakcija

Način na koji trošimo svoj novac se mnogo promenio u poslednjim, pandemijskim godinama. Postavili smo drugačije prioritete, pravili zalihe, trošili na vanredne medicinske usluge, a pored svega toga – poskupljenja su svakodnevna. I dok smo jedva čekali da se siтuacija normalizuje kako bismo konačno putovali bez stresa, desio se rast cena i razmatranje kako ćemo uopšte letovati ove godine – i gde.

Bilo da ste uštedeli neki novac ili iscrpeli sva svoja sredstva, svima je često potrebno malo finansijske inspiracije da nam pomogne da uštedimo gde možemo. Zato, pogledajte neke od isprobanih i testiranih taktika za uštedu novca. Bićete prijatno iznenađeni koliko možete da uštedite, a da se ne odričete ličnih zadovoljstava. Ali i da je odlazak na letovanje moguć.

Prvo uštedite, zatim potrošite

Prvo platite i odvojite sebi. Ako to uradite, napravićete siguran put ka finansijskoj slobodi. Koristite fleksibilan pristup pravljenju budžeta poznat kao 50/30/20. To znači da 50% vaše plate ide na vaše životne potrebe (računi, hrana, minimalne otplate rata kredita), 30% ide na zabavu (hrana u restoranu, kafa u kafiću, pozorište, bioskop) i 20% ide na vaše buduće troškove (isplate nekoliko rata kredita, štednja za hitne slučajeve i investiranje). Ako vam ova podela ne funkcioniše kada ste u stisci sa novcem ili je priliv manji, možete da prilagodite razmere u trenutku. Ali ne odstupajte od odvajanja za buduće troškove.

Takođe, možete podesiti automatsko zaduživanje sa svog tekućeg računa na štedni račun onog dana kada vam leže plata. Bilo da je to 1000 dinara svake dve nedelje ili 10 000 dinara, nemojte varati i preskakati taj datum. Samo tako možete izgraditi zdrav način štednje.

Eliminišite kredite

Ako pokušavate da uštedite novac kroz budžetiranje, ali i dalje vučete kredit sa sobom, prvo počnite sa njegovom otplatom. Izračunajte koliko mesečno ili godišnje potrošite na održavanje kredita i brzo ćete uvideti gde novac odlazi.

Kada se oslobodite plaćanja kamata na taj dug, taj isti novac se lako može uložiti u štednju. Probajte kreditom sa minimalnom kamatom ili zatražite od banke kreditnu karticu za plaćanje rata bez kamate i razlika će biti evidentna.

Postavite ciljeve štednje

Jedan od najboljih načina da uštedite novac je vizualizacija cilja za koji štedite. Ako vam je potrebna dodatna motivacija, postavite ciljeve za uštedu za određeni vremenski period da biste lakše sačuvali novac. Želite da kupite stan za tri godine uz učešće od 20 odsto? Sada imate cilj i znate šta ćete morati da uštedite svakog meseca da biste postigli svoj cilj. Obnavljate električne uređaje u kući? Zamislite ih kako će osvežiti prostor i olakšati vam život i idite ka tom cilju, umesto da svakodnevno kucate bosch mašina za veš cena i izazivate glavobolju. Na internetu postoje i brojni kalkulatori štednje i aplikacije koje možete preuzeti na telefon, a koje će vam biti značajan saveznik u tome.

Odložite kupovinu pravilom od 30 dana

Jedan od načina da izbegnete prekomernu potrošnju novca je da sebi date period za razmišljanje između trenutka kada vam neki predmet upadne u oči i kada zaista obavite kupovinu.

Ako kupujete onlajn, probajte da ubacite artikal u korpu za kupovinu, a zatim izađete sa sajta dok ne budete imali više vremena da razmislite o tome koliko vam je zaista i potreban. Ako vam se čini da je 30 dana predugo za čekanje, možete isprobati kraće periode kao što je odlaganje od 24 ili 48 sati.

Kako biste prestali da trošite novac onlajn na stvari koje vam nisu potrebne, nemojte pamtiti karticu na nalozima, već mehanički unosite adresu za isporuku i broj kreditne kartice svaki put kada naručujete. Verovatno ćete imati manje impulsnih kupovina zbog dodatnih koraka.

Smanjite račun za namirnice

Kupovina samo onoga što vam je potrebno može zvučati kao očigledan način da uštedite novac, ali to je mnogo lakše reći nego učiniti. Kada isplanirate sve svoje obroke za sledeću nedelju, na pola ste puta za oslobađanje od bespotrebnih zaliha i razmišljanja na licu mesta šta kuvate sutra.

Iskoristite svaku akciju, popuste, kupone putem aplikacija marketa, uzimajte hranu pred istekom roka trajanja i pratite kako na namirnicama itekako može da se uštedi.

Planirajte dane bez trošenja

Poradite malo na samodisciplini i pokušajte da imate najmanje jedan dan bez trošenja svake nedelje, što će vas učiniti pažljivijim sa novcem na duži rok. Ovo može biti veoma jednostavno: ostatke od večere ponesite na posao umesto da kupujete ručak napolju, grickalice kupujte samo vikendom, a nosite kafu/čaj u termosu od kuće.

Kada je u pitanju ušteda novca, ove male promene mogu brzo pokazati rezultat. Prilagođavanjem samo nekoliko dnevnih navika, smanjenjem mesečnih računa i korišćenjem alata koji automatizuju štednju, možete bez previše muke uštedeti za letovanje.

Slične vesti

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!