Home ZanimljivostiPutovanja Zdravstvene prednosti života na crnogorskom primorju

Zdravstvene prednosti života na crnogorskom primorju

by Redakcija

Leto, sunce i morska voda su pravi lek za regenerisanje i tela i uma. Zbog toga je odlazak na more mnogima najdraži period u godini do kog se nestrpljivo odbrojavaju dani.

Crnogorsko primorje je tokom sezone prepuno turistima iz celog sveta, ali, da li ste nekada i sami poželeli da živite na moru i tokom čitave godine imate pristup predivnoj vodi i plažama? Ako jeste, pravo je vreme da razmislite o ulaganju u nekretninu u Crnoj Gori.

Prednosti života na moru su brojne, ali posebno se izdvajaju one zdravstvene. U nastavku teksta pročitajte sve o prednostima života na moru na mentalno i fizičko zdravlje ljudi.

Prednosti života na moru na mentalno zdravlje

Ulaganje u nekretnine u Herceg Novom, Kotoru, Baru, Budvi, Tivtu i drugim gradovima Crne Gore nosi sa sobom brojne benefite, ali izdvojićemo onaj najbitniji – život na moru ima mnogo zdravstvenih prednosti na čoveka.

Blizina mora sa sobom nosi mnoge pogodnosti za naše mentalno i fizičko zdravlje. Toliko pozitivan efekat su čak i lekari primetili, pa se odlazak na more prepisuje i kao terapija određenim pacijentima.

Blizina mora pruža mir i blagostanje telu

Možda uživate da sedite kraj mora, gledate u to beskonačno plavetnilo i osluškujete talase, ali, da li ste znali da upravo ovo ima veoma veliki uticaj na nivo stresa u vašem telu?

Zvuk talasa snižava krvni pritisak i umiruje celo telo, pa se tako umanjuje i nivo stresa u organizmu. Razlog tome je što zvukovi mora deluju na deo mozga koji je odgovoran za ljudske emocije i lične refleksije, pa tako stvaraju osećaj emotivnog blagostanja.

Naše telo tako uspeva da izbaci negativne jone, a kao posledica toga, apsorbuje više kiseonika i reguliše nivo serotonina. Upravo serotonin je zadužen za kontrolisanje anksioznosti, pa je tako more zaslužno za mir i spokoj koji osećamo.

Gledanje u more podstiče hormone sreće

Plava boja je jedna od omiljenih boja u svetu, ali pored toga, ona ima i veoma pozitivan uticaj na čoveka. Naime, povezana je sa osećajem smirenosti i spokoja i smanjuje osećaj umora i klaustrofobije.

Ova boja u ljudskom mozgu izaziva osećaj radosti, sreće i euforije oslobađanjem hormona sreće – dopamina, serotonina i oksitocina. Dopamin ima veoma važnu ulogu u sistemu moždanih procesa koji kontrolišu želju, motivaciju, ali i raspoloženje, spavanje, kretanje i druge svakodnevne procese.

Prednosti života na moru na fizičko zdravlje

Morska voda, so i vazduh imaju i brojne pozitivne efekte na fizičko zdravlje ljudi. Mogu pomoći u saniranju nekih bolesti, ali i popraviti kvalitet života onima koji nemaju konkretne zdravstvene probleme.

More je lekovito za kožu

Morska voda ima antiinflamatorno dejstvo na kožu, jer je bogata hranljivim mineralima poput kalcijuma, cinka, magnezijuma, natrijuma, kalijuma i selena.

Slana voda pomaže u čišćenju promena na licu kao što su akne i bubuljice. Takođe uklanja višak masnoće, čisti proširene pore i deluje na mrtve ćelije kao piling koji ih onda zamenjuje novim.

Morska voda umiruje i kožne bolesti poput ekcema, psorijaze i dermatitisa. Blagotvorno deluje i na osetljivu i suvu kožu, kao i na pojave alergijskih reakcija i osipa.

Pored toga, vodene sportske aktivnosti kao što su plivanje, ronjenje i aerobik zatežu kožu i čine je sjajnom i glatkom.

Morski vazduh leči disajne organe

Slani morski vazduh je zasićen negativnim jonima koji ga čiste i daju mu osećaj svežine. Zbog toga, ovaj vazduh deluje na ljude kao antiseptik i antihistaminik.

Ovo je najbolji prirodni lek za disajne organe, jer ima pozitivne efekte na alergije, bronhitis i astmu. Posebno su značajna mesta gde se spajaju morski i planinski vazduh, jer je na takvim lokacijama najveća koncentracija joda. Crnogorsko primorje obiluje upravo takvim gradovima.

Slana voda umiruje upale grla i nosa

Udisanje morskog vazduha pomaže u lečenju upale krajnika i sinuzitisa, ali i morska voda lekovito deluje na infekcije grla i nosa. Ove tegobe često pogađaju decu, pa se roditeljima preporučuje da provode što više vremena je moguće kraj mora.

Slana voda je veoma dobra za čišćenje grla i ždrela, i može biti od velike pomoći za akutan bol u grlu. Pomaže i kod začepljenja nosa, jer morska voda aktivira lokalni imunitet respiratornog sistema koji služi za odbranu organizma od virusa, alergena i raznih nečistoća u vazduhu.

Vitamin D jača imunitet

Vitamin D ima veoma važnu ulogu u jačanju čitavog imunološkog sistema. Zadužen je za odbranu organizma od virusa, bakterija i svih drugih infekcija i bolesti, a učestvuje i u zdravlju kože i kostiju.

Najbolji način da se telu obezbedi ovaj vitamin jeste direktnim izlaganjem sunčevoj svetlosti. Pod ovim se svakako ne podrazumeva sunčanje na izrazito jakom suncu, posebno ukoliko niste zaštićeni. Mišljenje da telo neće upiti dovoljne količine vitamina D ukoliko ima zaštitni sloj kreme namazan je jedan od mitova o sunčanju.

Život na moru istovremeno predstavlja beskrajnu radost i zadovoljstvo, ali i brojne pogodnosti za naše zdravlje. Ukoliko imate priliku da uložite u nekretninu na primorju i provedete tu veći deo godine, isplatiće vam se na mnogo načina.

Srbijanka Stanković
SDCafe.rs

Slične vesti

1 comment

smederevac 29.01.2023 - 16:13

Lepo srocen narucen tekst ali tamo vise nije pogodna klima za Srbe … posto je moja porodica to najbolje osetila, apartman je jednostavno PRODAT i novac investiran u jedni nasu banju .

Reply

Leave a Comment

error: Sadržaj je zaštićen !!